Novice

BMW še ni obupal nad gorivnimi celicami

BMW je na ceste poslal nekaj posebnih X5. Zakaj posebnih? Ker jih poganjajo gorivne celice in so rezultat štiriletnega razvoja. Okoli sto tovrstnih športnih terencev bo zapeljajo na izbrane svetovne trge, kjer bodo služili predvsem kot predstavitvena in testna vozila za izbrane skupine kupcev, ki jih zanima ta tehnologija.

Pilotni program bo tako ljudem, ki se še niso srečali s to vrsto pogonske tehnologije, ponudil enega prvih vpogledov v svet gorivnih celic. “Vodik je vsestranski energijski vir, ki bo igral ključno vlogo v pogonskem prehodnem procesu in torej tudi pri varovanju podnebja. Navsezadnje je to eden najučinkovitejših načinov shranjevanja in transporta obnovljive energije,” je ob zagonu tega pilotnega projekta povedal Oliver Zipse, predsednik upravnega odbora BMW.

BMW še vztraja pri gorivnih celicah

BMW iX5 hydrogen, kot je njegovo uradno ime, so javnosti prvič pokazali leta 2019 na avtosalonu v Frankfurtu. Od takrat so BMW-iX5-Hydrogen-4številni proizvajalci opustili razvoj vodikovih gorivnih celic, BMW, Toyota in Hyundai pa še vztrajajo in tehnologiji dajejo velik pomen. “Ta potencial bi morali izkoristiti tudi za pospešitev preobrazbe sektorja mobilnosti. Vodik je manjkajoči kos v sestavljanki, ko govorimo o mobilnost brez emisij. Ena tehnologija sama po sebi ne bo dovolj, da bi omogočila podnebno nevtralno mobilnost po vsem svetu,” je zaključil Zipse.

Svojo pot prične kot običajni X5

Vsak izmed nekoliko manj kot 100 izdelanih iX5 hydrogen je svoje življenje pričel kot povsem običajni serijski X5. Vsakega so izdelali v ameriški tovarni Spartanburg ter ga potem poslali v BMW-jev center za raziskave in razvoj v Münchnu. Tam so vsem vgradili novo dno, da so pridobili prostor za rezervoarje za hranjenje vodika: eden je nameščen pod osrednjim tunelom, drugi pa pod zadnjimi sedeži. BMW sicer kupuje gorivne celice pri Toyoti, nato pa motor z notranjim zgorevanjem nadomesti integrirana pogonska enota, ki združuje elektromotor, menjalnik in elektroniko v kompaktnem ohišju.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novo obdobje znamke Lancia
Prenovljeni ID.3 prinaša pomembne novosti