Novice

Prenovljeni Mercedes-Benz Vito še privlačnejši

Letošnja osvežitev poleg večje učinkovitosti in privlačnega videza prinaša tudi vrsto sodobnih tehnologij.

Tretja generacija Mercedesovega modela Vito je že vrsto let sinonim vsestranskega gospodarskega vozila srednjega velikostnega razreda, saj je bilo od njegove predstavitve leta 2014 prodanih že okoli 508.000 primerkov. Pri Mercedesu so se odločili da je čas za prenovo obstoječega modela, ki z osvežitvijo dobiva nove pogonske možnosti, aktivno vzmetenje Airmatic in privlačnejši videz skupaj z razširjenim naborom 13-ih sodobnih asistenčnih sistemov, ki med drugim zajemajo omejevalnik hitrosti, aktivno pomoč pri zaviranju ter radarski tempomat (Distronic), ki je tokrat prvič na razpolago v modelih Vito.

Prenova zunanjosti odraža spremenjeno masko motorja, ki ob novih platiščih še poudarja dinamičnost, na voljo pa naj bi bile tudi nove barvne nianse, kovinske grafitno in selensko siva ter hijacintno rdeča in jekleno modra, ki sta bili do zdaj na voljo le pri osebnih avtomobilih znamke.

Prenove je bila deležna tudi notranjost, kjer poleg uporabe novih materialov za oblazinjenje lahko opazimo spremenjene šobe prezračevalnega sistema in dodatke v barvi kroma. Vse različice multimedijskega sistema že serijsko prinašajo digitalni radijski sprejemnik (DAB+) in že v osnovi omogočajo bluetooth povezljivost, zmogljivejši različici pa prihajata s 7-palčnim zaslonom na dotik in možnostjo navigacije v kombinaciji s sistemom povezljivosti Mercedes Pro Connect. Novost je tudi digitalno vzvratno ogledalo, ki poleg analognega pogleda omogoča pregled dogajanja za vozilom še s pomočjo kamere, nameščene na zadnjem steklu.

Modeli Vito bodo imeli vgrajeno novo generacijo štiricilindrskih dizelskih motorjev z oznako OM 654, ki naj bi bili učinkovitejši in čistejši. Prihajajo v različicah 110 CDI (75 kW / 102 KM, 270 Nm), 114 CDI (100 kW / 136 KM, 330 Nm), 116 CDI (120 kW / 163 KM, 380 Nm) in 119 CDI (140 kW / 190 KM, 440 Nm), medtem ko bo potniško različico možno naročiti tudi z najmočnejšim pogonskim sklopom z oznako 124 CDI, ki prihaja s 176 kW / 239 KM moči  in 500 Nm navora. Tokrat naj bi bile vse motorne možnosti na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 9-stopenskim samodejnim menjalnikom 9G-Tronic.

Različico eVito Tourer, ki jo bo moč naročiti v dveh dolžinah (5,140 m in 5,370 m), poganja električni motor z močjo 150 kW in 362 Nm navora, litij-ionska baterija s kapaciteto 100 kWh (90 kWh uporabne kapacitete) pa naj bi omogočala doseg do 421 km z enim polnjenjem, seveda v odvisnosti od načina vožnje in voznih razmer. Polnjenje bo poleg rekuperacije med vožnjo lahko potekalo tudi na domači vtičnici preko vgrajene 11 kW polnilne enote (AC), medtem ko bo na hitrih polnilnih točkah (DC) možno polnjenje z močjo do 110 kW. V primeru hitrega polnjenja naj bi napolnili baterijo iz 10 na 80 odstotkov kapacitete že v manj kot 45 minutah.

S pobiranjem prvih naročil za modele Vito z dizelskim motorjem naj bi pričeli v začetku aprila, sredi letošnjega poletja pa naj bi bil na voljo še eVito Tourer. Cene naj bi se v Nemčiji pričele pri 22.598 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tesla z milijonskim mejnikom
Prestavljen tudi avtomobilski salon v New Yorku