Novice

Pri Fordu razvijajo sistem za nadzor notranjosti vozila

Pri Fordu so razvili tehnologijo, s katero lahko kadarkoli pogledate v notranjost vozila in preverite, kaj se tam dogaja. Isti varnostni sistem bo prepoznal tudi vaš obraz in vam omogočil nadaljnji dostop do uporabe funkcij vozila.

Projekt Mobii, kot so najnovejšo tehnologijo poimenovali pri Fordu, je še v začetnih fazah razvoja. S pomočjo petih kamer v notranjosti vozila bo lahko uporabnik preko aplikacije, naložene na mobilnem aparatu, kadarkoli pokukal v notranjost svojega vozila. Med njimi je tudi prvoosebna kamera, ki direktno prikazuje, kaj se dogaja za volanom. Najnovejši varnosti sistem za Ford razvija računalniški velikan Intel.

Ali bo Mobii kdaj zaživel v praksi, še ni znano, vendar se že sedaj poraja vprašanje o varovanju zasebnosti – problem, ki se pri proizvajalcih vozil zaradi vse večjega nadzora in tehnologij pojavlja dnevno. Don Butler, izvršni direktor oddelka za povezana vozila in usluge, je o tej problematiki povedal: ”Ko govorimo o podatkih … če jih je moč pripisati posamezniku, so zasebni. Z njimi le upravljamo v korist naših strank. Verjamemo, da nam jih bodo dovolili uporabiti sorazmerno z vrednostjo, ki jim jo zagotavljamo.

Na nedavni konferenci je Butler še dejal, da pridobljeni podatki o lokaciji, obnašanju voznika, psihičnih obremenitvah, postankih, točenju goriva in ostalih potovalnih navadah le pripomorejo k boljšemu končnemu izdelku. V isti sapi je dodal: ”Ne izvajamo nadzora nad vozili. Informacije so iz avtomobila posredovane zgolj na podlagi zahteve stranke.”

Ford predstavlja nov sistem Mobii kot izboljšanje uporabniške izkušnje, ki poleg vsega nudi dodatno varnost. Mnogi se s tem ne strinjajo in v tej potezi vidijo način, kako se bo potnike še lažje nadzorovalo. Mobii ob vstopu voznika v avtomobil prepozna njegov obraz in na zaslonu prikaže njegove osebne podatke. Med njimi napiše aktualen koledar obveznosti, izbor glasbe in prikaže fotografijo voznika, ki mu da dovoljenje za vožnjo tega vozila.

Nadzor okolice vozila s pomočju zunanjih kamer uporablja večina proizvajalcev vozil, medtem ko se nadzor notranjosti s pomočjo kamer tokrat pojavlja prvič. ”Naš cilj je raziskati, kako vozniki uporabljajo tehnologijo v vozilu in kasneje s pridobljenimi podatki poskrbeti, da bo le ta postala bolj uporabniku prijazna in predvidljiva,” je dejal Paul Mascarenas, podpredsednik oddelka za raziskave in inovacije.

Trenutno je sistem Mobii pri Fordu uporabljen v raziskovalne namene, pridobljene izkušnje pa bodo v pomoč pri oblikovanju prihodnje uporabniške izkušnje. Ob prepoznavi obraza lahko sistem s pomočjo senzorjev tudi omogoča odpiranje sončne strehe ali vzpostavitev klica zgolj s pomočjo kretnje roke ali preprostega glasovnega ukaza.

Avtomobilizem.com (Vir: Detroitnews. Foto: Ford)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pri Fordu razvijajo sistem za nadzor notranjosti vozila"


Firediver
9 leta 9 meseci nazaj

Ko se bo sistem prvič prijavil na medmrežje, bodo želje lastnika vozila glede varovanja podatkov samo še zgodovina.

 
Oddaljen nadzor nad avtomobilom
208 GTi 30th: najradikalnejša od vseh izvedenk GTi s podpisom Peugeot Sport