Novice

Pri sosedih še en avtomobilski velikan. Bo BYD gradil na Madžarskem?

Več virov je za nemški The Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung potrdilo, da bo kitajski proizvajalec BYD svojo evropsko tovarno postavil na Madžarskem. Čeprav do uradne potrditve še ni prišlo, naj bi bila po njihovih informacijah odločitev o lokaciji tovarne že sprejeta.

Prejšnji mesec naj bi se sestala Viktor Orban, madžarski premier, in Wang Chuanfu, predsednik BYD. Na sestanku naj bi dogovorila vse podrobnosti, ki so dokončno odločile v prid Madžarske. Hkrati je odločitev o gradnji tovarne na Madžarskem za BYD povsem logična, saj imajo v tej državi že obrat za proizvodnjo električnih avtobusov.

Brez dodatnih dajatev

Ker je Madžarska del Evropske unije, bi se BYD s proizvodnjo v državi izognil dodatnim dajatvam, ki jih načrtuje Evropska unija za vozila, izdelana izven Evrope. Obenem postaja Madžarska avtomobilsko proizvodno središče v Evropi, z dobro geografsko lego, povezavami z drugimi evropskimi državami in politiko, ki je pripravljena stopiti nasproti avtomobilskih proizvajalcem.

Madžarska je obenem ena najbolj priljubljenih partneric kitajskih podjetij. Tam svojo tovarno baterij že gradi CATL, BYD v državi izdeluje električne avtobuse, zanimanje pa so izkazali tudi nekateri drugi veliki kitajski avtomobilisti.

Lokalna proizvodnja postane ekonomsko upravičena šele takrat, ko se povečuje izvoz na določeno območje. BYD je v septembru v Evropo izvozil že več kot 30 tisoč avtomobilov, ta številka pa je pravzaprav vsak mesec občutno višja. Zaradi visokih stroškov transporta in napovedanih dodatnih davčnih bremen je odločitev o gradnji tovarne v Evropi z vidika BYD smiselna.

Avtomobilizem.com (Vir: Insideevs. Foto: BYD.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi bo razširil ponudbo funkcionalnosti po sistemu naročnin
Volvo z novo poslovno enoto vstopa na področje energetike