Novice

Prihaja luksuzni Mercedes-Benz S600 Pullman

Mercedes-Benz bo prihodnje leto predstavil novo luksuzno vozilo S600 Pullman, s katero želijo premešati štrene Bentleyu in Rolls-Royceu.

S600 Pullman v varnostno zelo dopolnjeni različici bo s ceno okoli 730.000 evrov najdražja limuzina v serijski proizvodnji. Bohoti se s 6,4 metra dolžine in tremi vrstami sedežev (druga vrsta je s hrbtom obrnjena nazaj), v katerih je prostora za šest ljudi. Najnovejši luksuzni proizvod Daimlerja je za 40 centimetrov daljši kot podaljšana različica Rolls-Roycea Phantom, kar je pri teh merah zanemarljivo malo.

Pojavljajo se ugibanja, da bi v prihodnje lahko predstavili še običajno (neojačano) različico S600 Pullman, ki bi imela bolj konkurenčno ceno, kar pa zaenkrat še ni potrjeno. Kljub posebnim varnostnim karakteristikam se zdi cena okoli milijona dolarjev previsoka za ojačano različico razreda S. Prav tako v pomanjkanju podrobnejših informacij še ni jasno, katere zunanje in notranje lastnosti bodo Pullmana ločile od razreda S.

Za “razred vmes” pri Mercedesu pripravljajo še Maybacha z daljšo medosno razdaljo, ki bo uvrščen med razred S in Pullmana. V nasprotju s preteklostjo, kjer je znamka Maybach delovala samostojno, bo sedaj ime Maybach predstavljalo najvišjo stopnjo opreme za razred S. Cenovno bo Maybach pozicioniran v razredu okoli 225.000-300.000 evrov in bo predstavljen novembra letos v Los Angelesu ter Guangzhouju.

Mercedes-Benz kljub predstavitvam novih modelov uspešno prodaja obstoječe različice razreda S. Po podatkih IHS Automotive bo prodaja v letu 2014 zrasla za 63 odstotkov in naj bi znašala kar 98.600 enot. Konkurenčna Audi A8 in BMW serija 7 bosta po napovedih skupaj prodala le 88.100 enot. Pri IHS Automotive tudi omenjajo, da naj bi imel Mercedes-Benz pri prodaji razreda S maržo nekje med 12-15 odstotkov. Glede na visoko ceno vozila so številke osupljive in zgovorno povedo, da ima Mercedes-Benz globalno še vedno veliko bazo premožnih kupcev.

Nemci želijo z S600 Pullman obuditi spomin na čase iz šestdesetih let preteklega stoletja, ko je znamka Pullman predstavljala vrhunec nemških luksuznih vozil in se uspešno zoperstavila britanskim tekmecem. Največji boj še vedno poteka z Bentleyem in Rolls-Royceom. Medtem ko Pullman ponuja vrsto inovativnih tehnoloških rešitev, Britanci svoje kupce iščejo s klasičnim oblikovanjem, butično izdelavo in dolgo zgodovino ekskluzivnosti.

Ozadnje nemško-britanskega rivalstva je še bolj zapleteno. Mercedes je pred časom obrnil hrbet boju z angleškimi ultra luksuznimi proizvajalci in se za tržni delež spopadel z BMW-jem in Audijem. Po drugi strani sta prav omenjeni znamki prestopili mejo: BMW je postal lastnik Rolls-Roycea, Audi in Bentley pa sta v lasti skupine Volkswagen.

Naslednje leto je ključno za načrte Mercedes-Benza, ki se želi repozicionirati v vrhu prodaje luksuznih vozil. V svoji strategiji namreč želijo ponuditi boljši odgovor v vseh segmentih vozil, pa naj bo njihov tekmec Audi A3, Porsche 911, Bentley Continetal GT ali Rolls-Royce Phantom.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Daimler)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Prihaja luksuzni Mercedes-Benz S600 Pullman"


MMNeo
9 leta 7 meseci nazaj

Verjetno A3 tukaj odpade, kot piše v zadnji vrstici?

 
Bo BMW i3 opremljen s pogonom na gorivne celice?
Kolesarska prihodnost