Novice

Bo BMW i3 opremljen s pogonom na gorivne celice?

Sodelovanje med proizvajalcema BMW in Toyota naj bi vodilo do prvega BMW-jevega serijskega vozila na gorivne celice, ki bo uporabilo Toyotino tehnologijo v podobi inovativnega i3.


BMW i3 s pogonom na gorivne celice naj bi luč sveta ugledal v letu 2016, kar bi združili s proizvajalčevo stoletnico, je med drugim v intervjuju za Motoring omenil Craig Scott, Toyotin severnoameriški direktor za vozila z naprednimi tehnologijami.

“Z BMW-jem imamo dogovor o skupnem sodelovanju, torej vemo … kam so namenjeni. Gre za program tehnološkega razvoja, po katerem naj bi skupaj razvijali pogon na gorivne celice,” je povedal Scott ter še dodal: “Mislim, da se lahko obe podjetji veliko naučita drugo od drugega.”

To bi med drugim lahko pomenilo, da bi bil na podlagi partnerstva BMW deležen dostopa do Toyotine napredne tehnologije gorivnih celic, sami pa bi Japoncem lahko pomagali pri uvedbi “pravega” športnega avtomobila, neke vrste naslednika legendarne Supre, o čemer je bilo že precej ugibanj.

Na vprašanje ali meni, da bodo pri BMW v i3 enostavno prevzeli Toyotino serijsko izvedbo pogona na gorivne celice po principu “plug-and-play”, je Scott izjavil, da bo verjetno največjo vlogo pri izbiri pristopa k integraciji odigrala varnostna regulativa in z njo povezane ocene varnosti v primeru trčenja.

Za BMW to ne bi bilo prvo vozilo s pogonom na gorivne celice, a prvi produkcijski model, ki bi bil obenem cenovno dostopen in vsakodnevno uporaben. Do prihoda BMW i3 s pogonom na gorivne celice namerava Toyota že naslednje leto na nemškem, britanskem in ameriškem trgu predstaviti svoje serijsko vozilo, ki naj bi se po nepotrjenih navedbah imenovalo Mirai (jap. prihodnost).

Avtomobilizem.com (Vir: Autoevolution, Motoring. Foto: Gašper Pirman)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault bo proizvajal naslednika Fiata Scudo
Prihaja luksuzni Mercedes-Benz S600 Pullman