Novice

Prihodnja generacija Mercedes-AMG-jev s hibridnim turbopuhalom

Hibridnost oziroma elektrifikacija je pojem, okoli katerega se danes vrti veliko v avtomobilski industriji. Zdaj se očitno elektrifikacija seli iz velikih pogonskih elektromotorjev preko srednje velikih in močnih zaganjalnikov-alternatorjev še na majhne elemente, kot so turbopuhala. Med prvimi, ki jih namerava vgrajevati v svoja vozila, je Mercedes-AMG.

Nemci so se povezali s specialisti za turbopuhala, Garrett Motion, rezultat sodelovanja pa je klasično turbopuhalo z dodatkom majhnega elektromotorja-elektrogeneratorja premera 40 milimetrov. Ta je vgrajen med sesalno in izpušno stranjo puhala. Bistvo te namestitve je, da zmore nastopati v vlogi generatorja elektrike, ko so izpušni plini motorja v presežku, recimo med iztekanjem ali zaviranjem avta. Dodatno lahko nastopi tudi elektromotor, ki žene turbopuhalo, ko je energija izpušnih plinov motorja premajhna za učinkovito gnanje puhala. Povedano z drugimi besedami: hibridno turbopuhalo s pomočjo drobnega elektromotorja izniči turboluknjo v spodnjem območju motornih vrtljajev. Dodatna funkcionalnost, ki jo mali elektromotor dovoljuje, je izboljšanje odzivnosti motorja v primeru popustitve plina, saj lahko takrat elektromotor vzdržuje vrtljaje turbopuhala, to pa ob ponovnem pospeševanju nudi takojšnjo polno možno pogonsko silo motorja.

Mercedes-AMG pravi, da so tehniko razvili v svojih dirkalnikih Formule 1, zdaj pa naj bi dosegla zrelost za serijsko proizvodnjo v njihovih zmogljivih modelih. Konkretno nam niso zaupali, v katerem modelu bo novost prvič stopila v serijsko proizvodnjo. Se pa zdi njihov Project One, katerega dobave stečejo prihodnje leto, dober pionir za takšne tehnične dodatke.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: Mercedes-AMG.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razvoj modela Rimac C_Two poteka po načrtih: prve dobave v 2021
Range Rover praznuje Abrahama