Novice

Prihodnost kampiranja pod oznako trikrake zvezde

Mercedes-Benz na letošnjem salonu Caravan v nemškem Dusseldorfu predstavlja kar nekaj novosti, ob katerih se bodo zasvetile oči ljubiteljem dopustov v naravi.

Premierno predstavljajo koncept Sprinter F-Cell, počitniško izpeljanko njihovega dostavnika, ki ga poganja vodik. Pogonski sklop, sestavljen iz treh gorivnih celic, ponuja 147 kW (200 KM) moči in 350 Nm navora, ena polnitev pa naj bi zadostovala za 300 km dosega, ki ga lahko povečamo še za 200 km ob uporabi dodatnih rezervoarjev. Energijo, pridobljeno iz gorivnih celic, pa lahko, razen za vožnjo, uporabljamo tudi v bivalnem delu z manj škodljivimi vplivi na okolje.

Koncept Marco Polo, izpeljanka iz popotniške različice razreda V, predstavlja trend povezane prihodnosti, kjer lahko po zgledu pametnih hiš z glasovnimi ukazi krmilimo razne funkcije, med drugim nastavitve zračnega vzmetenja, prižiganje luči in namestitev pomične strehe, da pripravimo prostor za spanje. To omogoča na novo razvit povezovalni modul, poimenovan Mercedes-Benz Advanced Control (MBAC). Medtem ko koncept Marco Polo ne bo ugledal serijske proizvodnje, pa bo tehnologija MBAC kmalu na voljo v modelih Sprinter, ki pridejo prihodnje leto.

Na salonu bo na ogled tudi študija Sprinter Connected Home, kjer je v počitniški različici Sprinterja na voljo podobna tehnologija MBAC, kot v zgoraj omenjenem konceptu. Čeprav je študija označena zgolj kot razstavni eksponat, pa naj bi bila že blizu začetka serijske proizvodnje.

Poleg Mercedesovih novosti bodo na njihovem razstavnem prostoru na ogled še vozila, ki nastajajo v sodelovanju z njihovimi partnerji, med drugim družina avtodomov Hymermobil B Class Modern Comfort, ki so nastali v sodelovanju s podjetjem Hymer, kamper La Strada Regent S, narejen na osnovi Sprinterja, ki je kos tudi zahtevnejšim terenom, in kamper razreda X, zasnovan na njihovem poltovornjaku s strešnim šotorom, ki ponuja inovativno tehnologijo paralelnega dvigovanja.

Avtomobilizem.com   (Vir: Mercedes-Benz, Carscoops.  Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota namerava vložiti 500 milijonov dolarjev v partnerstvo z Uberjem
Odstiranje tenčice skrivnosti s koncepta Volvo 360c