Novice

Toyota namerava vložiti 500 milijonov dolarjev v partnerstvo z Uberjem

Toyota bo vložila okoli 430 mio evrov v podjetje Uber Technologies Inc z namenom skupnega razvoja avtonomnih vozil.

Cilj partnerstva je obdržati korak s konkurenti na vse bolj aktualnem področju samodejne vožnje. S finančnim vložkom nameravajo poglobiti obstoječe sodelovanje, kar je v skladu s strategijo, ki jo zagovarja Dara Khosrowshahi, izvršni direktor podjetja Uber. Njegovo mnenje je namreč, da je za podjetje bolje razvijati tehnologijo avtonomne vožnje v sodelovanju s partnerji, saj bi tako lažje rešili nastajajoči problem množične proizvodnje samodejnih vozil. S pomočjo partnerskega sodelovanja pa bi pri Uberju, kjer so po nesreči s smrtnim izidom marca v Arizoni začasno umaknili tovrstna vozila z javnih cest, ponovno obudili uporabo samodejnih vozil. Zaradi dogodkov v Arizoni so zastala tudi dela na področju razvoja in testiranj, tako da že kar precej zaostajajo za svojim neposrednim tekmecem Waymom. Novozgrajeno sodelovanje naj bi ponovno obudilo preizkuse samodejnih vozil v prometu, ki jih načrtujejo za konec letošnjega leta. Pred tem morajo še doseči dogovor z regulatorji in povrniti zaupanje v varnost tovrstne tehnologije.

Pri Uberju nameravajo povezati njihov sistem avtonomne vožnje s tehnologijo Toyota Guardian, ki pa, kljub temu, da ponuja napredne pripomočke za povečanje varnosti, ne omogoča samodejne vožnje. Kombinacijo obeh tehnologij nameravajo vgrajevati v enoprostorske modele Toyota Sienna, ki naj bi postali del Uberjevega voznega parka v letu 2021. Toyota po drugi strani ne hiti z uvedbo avtonomije v svojih vozilih, bodo pa ločeno razvijali svoj sistem, ki ga nameravajo predstaviti v električnih vozilih po letu 2020.

Ob tej priložnosti je Jeff Miller, vodja oddelka za strategije in razvoj pri podjetju Uber, dejal, da tovrstno partnerstvo orisuje njihov dolgoročen pogled na uvedbo avtonomnih tehnologij, ki vključuje tudi rabo le-teh pri ostalih proizvajalcih vozil preko sistema licenc. Lastništvo in vzdrževanje flote avtonomnih vozil naj bi bilo v rokah tretjega partnerja, ki pa še ni izbran.

Sodelovanje obeh partnerjev ni prvo, saj so pri Toyoti pred dvema letoma že vložili nerazkrit znesek v projekt električne mobilnosti, podjetji pa sta skupno razvili program najema vozil za voznike Uberja.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News, Toyota. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz EQ Silver Arrow spominja na preteklost s tehniko prihodnosti
Prihodnost kampiranja pod oznako trikrake zvezde