Novice

Proizvajalci avtomobilov se povezujejo s tehnološkimi start-upi

Očitno se proizvajalci avtomobilov dobro zavedajo, da je sicer lepo prodati čimveč avtomobilov končnim uporabnikom, a bo ob tem potrebno najti svoj delež posla še na trgu ponudnikov, ki zagotavljajo storitve deljenih prevozov oziroma se bodo pojavljali kot ponudniki bodočih storitev mobilnosti. V zadnjem času jih je tako precej investiralo v tehnološke start-upe, ki na tak ali drugačen način prepričujejo ljudi, da je lahko človek mobilen tudi brez lastništva osebnega avtomobila.

Najnovejša izmed objav za medije sporoča, da je BMW je investiral v kalifornijsko podjetje Scoop Technologies, ki v San Franciscu ponuja storitve souporabe voznega parka s pomočjo mobilne aplikacije Scoop.

Za BMW to ni prva investicija na področju mobilnih tehnologij, saj imajo v svojem portfelju med drugim tudi ponudnika prevozov Summon, ki se je pred kratkim iz Indije preselil na področje San Francisca, pa ponudnika programske opreme za upravljanje voznih parkov RideCell, ponudnika storitev iskanja prostih parkirnih mest Zirx, ponudnika storitev poenostavljenega povezovanja javnih prevozov Moovit ter podjetje Zendrive, ki na podlagi zbranih podatkov iz mobilnih telefonov uporabnikov svetuje, kako voziti čim bolj varno.

 

V torek so pri Toyoti, vodilnem proizvajalcu avtomobilov na svetu, objavili svojo odločitev o neimenovanem vložku v prevoznega giganta Uber, na isti dan pa je svoj lonček z novico pristavil tudi Volkswagen z objavo svoje investicije 300 milijonov ameriških dolarjev v podjetje Gett, enega manjših ponudnikov deljenih prevozov. Med proizvajalci, ki so se že znašli v podobni povezavi, so še GM v sodelovanju s ponudnikom prevozov Lyft, pa Ford in Daimler.

Po nekaj letih negotovosti, kako naj se odzovejo na izziv, ki so jim ga postavili tehnološki startupi, globalno največji proizvajalci avtomobilov torej tekmujejo, kdo bo prišel do večjega deleža prihajajočih “motenj” – ponudnikov storitev mobilnosti, ki ne zahtevajo nujno lastništva osebnega avtomobila.

 

 

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: avtorji aplikacij.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lestvica zanesljivosti proizvajalcev vozil
Osvežena Amarokova notranjost