Novice

Proizvajalci vozil si želijo poenotenih varnostnih predpisov

Zasnovati avtomobil ni poceni niti preprosto, zagotovo pa k nižji ceni ne pripomorejo številna različna varnostna pravila. Ravno to že desetletja muči proizvajalce vozil, ki so sedaj vprašali CAR (Center for Automotive Research – Center za avtomobilsko raziskovanje), koliko jih pravzaprav te razlike stanejo.

Neimenovana skupina avtomobilskih podjetij v Aliansi avtomobilskih proizvajalcev je zadolžila CAR, da razišče, koliko bi prihranili ob enakih varnostnih predpisih med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Trenutno imata regiji različne varnostne predpise, številni so si sicer podobni, a vseeno dovolj drugačni, da je potrebno spreminjati materiale in porabljati nepotreben čas. Razlike se nanašajo na različna področja avtomobila, od osvetlitve, varnostnih blazin in vse do pravilne namestitve tablice.

Z opravljeno študijo so prišli do dveh možnih rešitev. Prva razlikovanje med regijama usklajuje s spremembami, sprejetimi na obeh straneh. Druga prinaša vzajemno priznavanje brez spreminjanja pravil – obe regiji bi sprejeli drugačne varnostne predpise druge in jih označili kot dovoljene. V praksi bi to pomenilo, da bi proizvajalec izdelal vozilo za eno regijo in bi ga lahko prodajal tudi na drugem trgu, brez sprememb in dodatnih stroškov.

Pri zvezi CAR so v obzir vzeli le eno opcijo – vzajemno priznanje – saj naj bi jo lahko sprejeli in potrdili obe svetovni regiji.

CAR je nato izvedel notranjo raziskavo in povprašal številne zaposlene v avtomobilski industriji ter izvajal ankete in intervjuje s proizvajalci vozil. Sodeč po raziskavi je bilo v letu 2014 kar 172 modelov prodajanih tako v Evropi kot v ZDA, vse skupaj pa so prodali 16,6 milijona vozil. Cena za homologacijo teh modelov je bila od 3,3 do 4,2 milijarde evrov, a so v njej všteti tudi nekateri modeli azijskih proizvajalcev. Če jih odstranimo iz enačbe, se cena spusti na 1,68 do 2,26 milijarde dolarjev.

Gledano v celoti te številke uporabniku ne povedo dosti  oziroma ne pokažejo, ali je zato cena vozila višja ali ne. CAR je v kalkulaciji upošteval ceno materiala za vsak prodan avto v drugi regiji in dodal stroške razvoja. Za evropska vozila, izvožena v ZDA, je cena višja za 618 do 827 dolarjev, v obratni smeri se cena dvigne za 836 do 1.154 dolarjev. V ceni ni vračunan potencialen dvig cene zaradi izgubljene prodaje, ki nastane zaradi višje cene.

Kot ste sklepali že sami, je CAR ugotovil, da bi izenačitev varnostnih pravil ugodno vplivala tako na industrijo kot tudi na potrošnike. Poleg nižje cene bi največ pridobili manjši proizvajalci vozil, ki bi tako lahko vstopali na trge, kjer danes niso prisotni. Kupci bi dobili večjo izbiro, nižjo ceno in potencialno boljšo tehnologijo.

Najbolj očiten primer varnostnega prekrivanja so prilagodljivi LED žarometi. V Evropi so na voljo pri številnih proizvajalcih, ki so v žaromet vgradili individualne sektorje luči LED in lahko nadzirajo vsak segment posebej, zato so lahko daljinske luči prižgane tudi ob prihajajočem prometu. Delovanje žarometov je popolnoma nemoteče za vse uporabnike prometa, a so v ZDA prepovedane zaradi drugačnih veljavnih predpisov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
PSA bo za večji električni doseg uporabil podaljševalnik
Megane R.S. bo na voljo le kot petvratna različica