Novice

PSA bo za večji električni doseg uporabil podaljševalnik

Skupina PSA za električna vozila išče rešitve, ki za polnjenje uporabljajo vgrajen podaljševaljnik dosega. Francoski proizvajalec vozil želi s to potezo uloviti največja rivala, Toyoto in skupino Renault-Nissan, ter obenem prodreti na masovni trg električni vozil.

Prodaja električnih vozil s podaljševalnikom dosega se bo v prihodnosti močno povečala, saj postajajo bencinski generatorji vse lažji in učinkovitejši. To bi lahko vodilo k uporabi manjših baterij, električna vozila pa bi bila lažja in cenejša. Izraelsko startup podjetje Aquarius Engines je potrdilo, da so dosegli dogovor o financiranju nadaljnjega razvoja in testiranju njihovega enobatnega generatorja. Sprva niso razkrili, kdo stoji za finančno injekcijo, toda pri skupini PSA so kasneje potrdili svojo vpletenost. ”Raziskujemo tehnologijo. Nič še ni odločeno.,” je dejal Gilles Le Borgne, vodja oddelka za raziskave in razvoj.

PSA uresničuje ambiciozni načrt, ki so si ga zadali po krizi med leti 2012 in 2014. Takrat so v razvoju zaostali za tekmeci, toda po državni finančni injekciji in prilivu partnerskega podjetja Dongfeng s polno paro lovijo tekmece. Izvršni predsednik Carlos Tavares se je zaobljubil, da bodo do leta 2021 lansirali 11 novih električnih in hibridnih modelov. Navsezadnje za množičen naval okolju prijaznih vozil ni kriva le njihova priljubljenost, temveč so glavni razlog vse bolj zahtevni emisijski pogoji Evropske unije, zato ni presenečenje, da si kupci želijo cenovno dostopnih vozil z boljšim električnim dosegom.

Hibridi, kot je Toyota Prius, za svoje delovanje uporabljajo baterijo z elektromotorji in motor na notranje zgorevanje. Izdelek je tako cenovno težje dostopen zaradi kompleksnosti izdelave, ki dvigne končno ceno, skupna masa pa zmanjšuje prihranke pri porabi goriva. Podaljševalniki dosega v Chevroletu Volt in BMW-ju i3 nudijo drugačen kompromis – s svojim delovanjem skrbijo za poganjanje elektromotorja, ko se baterija izprazni.

Pri Aquarius Engines so oklestili podaljševalnik dosega in uporabili le en bat s 600 ccm prostornine. Moč preko elektromagnetnih tuljav ustvarja z vsakim hodom in je zmožen proizvesti dvakrat več moči kot običajen agregat na notranje zgorevanje. ”Če koncept deluje v realnosti, bo imel veliko potenciala. Toda proizvajalci vozil želijo vedno več gotovosti, zato je največje vprašanje, kako jih pripraviti za posel,” je ocenil Pavan Potluri, analitik pri IHS Automotive.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: Gašper Pirman.)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrit je kozmetično prenovljen Suzukijev S-Cross
Proizvajalci vozil si želijo poenotenih varnostnih predpisov