Novice

PSA išče partnerje za tehnologijo Hybrid Air

Skupina PSA Peugeot-Citroën išče tehničnega partnerja za pomoč pri finančnem bremenu razvoja in tržnega nastopa tehnologije Hybrid Air.

Domiseln hibridni sistem se je dokazal kot izredno drag razvojni korak, zato skupina PSA po besedah Gillesa Le Borgnea, vodje raziskav in razvoja za PSA, išče partnerje. Tehnologija Hybrid Air združuje bencinsko gorivo in stisnjen zrak za popolno hibridno rešitev, saj združuje dve vrsti energije, ki dosegata v najrazličnejših situacijah najboljši izkoristek. V praksi stisnjen zrak pristopi na pomoč bencinskemu motorju ali celo prevzame njegovo vlogo in mu pomaga doseči najbolj učinkovito območje delovanja med prehodnima fazama kot sta pospeševanje in speljevanje.

Peugeot je že predstavil demonstracijsko vozilo 208 HYbrid Air 2, ki sloni na omenjenem hibridnem sistemu. Tudi Citroën je vgradil najnovejši hibridni pogon v model C4 Cactus in ga predstavil na letošnjem pariškem avtomobilskem salonu. S porabo manj kot dva litra na sto kilometrov je konceptni Citroën C4 Cactus Airflow 2L pravo tehnološko čudo. S pomočjo uporabe lahkih kompozitnih materialov, izboljšano aerodinamiko in z vgrajenim Hybrid Air sistemom so znižali porabo in škodljive emisije CO2 za 30%.

Kljub zavidanja vrednim rezultatom je potrebno na letni ravni izdelati 500.000 vozil, da z izdelavo takšnih vozil presežejo prag izgube, kot je pojasnil Le Borgne. Številne vgrajene komponente (hidravlični motor, poseben menjalnik in jeklenka za stisnjen zrak) trenutno niso na voljo pri nobenem drugem velikoserijskem vozilu, zato je njihova proizvodnja draga in zapletena.

”Podjetja so kot velike ladje. Potrebujejo dalj časa, da bi lahko spremenile smer,” je še povedal Le Borgne. Preko dobavitelja komponent podjetja Bosch išče skupina PSA primerne partnerje, a so razočarani zaradi počasnega odziva. ”Hybrid Air je pripravljen za razvoj. Potrebuje pa večjo investicijo, ki je nismo pripravljeni narediti sami,” je še zaključil vodja raziskav in razvoja pri PSA.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Urška Radolović, PSA)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pošta pripoveduje o Citroënu: tržna znamka z zgodovino
Renault leta 2016 z novimi oblikovalskimi smernicami