Novice

Razkrit novi Jaguar XF

Potem, ko so prejšnji teden pri Jaguarju zgolj najavili novo generacije modela XF, pa so včeraj v osrčju londonskega poslovnega središča priredili prav spektakularno predstavitev.

Profesionalni kaskader, Jim Dowdall, ki je sodeloval že v filmih o Jamesu Bondu, Bournu in Indiani Jones, je namreč zapeljal povsem novega Jaguarja XF po jeklenih žicah nad pristaniščem v East Endu ter s tem demonstriral nizko maso avtomobila, ki naj bi bil kar 80 kilogramov lažji od najbližjega konkurenta. Druga generacija XF je, po modelu XE, že drugo Jaguarjevo vozilo, ki je sestavljeno prvenstveno iz aluminija (75% karoserije), kar je prispevalo k 190 kilogramov manjši masi avtomobila v primerjavi s predhodnikom.

Novi XF se je hkrati nekoliko skrčil, saj je 7 mm krajši ter 3 mm nižji od predhodnika, vendar pa v notranjosti ponuja več prostora za potnike, kar so dosegli s podaljšanjem medosja (2,96 m). Pod motornim pokrovom se nahajajo novi štirivaljni turbodizelski agregati Ingenium dveh različnih moči (120 kW ter 132 kW), pri čemer se lahko šibkejši dizel pohvali z zgolj 3,9-litrsko porabo na 100 km. Poleg štirivaljnikov so v ponudbi tudi motorji V6 (250 kW in 279 kW pri bencinskih ter 220 kW pri turbodizelskemu motorju), kasneje pa bo na voljo tudi motor V8.

Jaguar XF je njihov prvi model, ki bo imel na voljo adaptivne LED žaromete, v ponudbi pa bosta tudi opcijski štirikolesni pogon in prilagodljivi blažilniki. V notranjosti se bo po želji ponašal s sodobnim sistemom »InControl-Touch-Pro-System« z 10-palčnim zaslonom z možnostjo razdeljenega pogleda (Split View).

Novi Jaguar XF bo prvič na ogled na prihajajočem newyorškem salonu, nekoliko kasneje pa bodo znane tudi njegove cene.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, motor-talk.de. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Razkrit novi Jaguar XF"


mavrica
9 leta 25 dni nazaj

Pa tako se je gora tresla…

 
BBC brez Clarksona
Kako je Bugatti izdelal zadnjega Veyrona