Novice

Razvijalci avtonomnih vozil imajo težave s pešci

Ob dejstvu, da so avtonomna vozila že terjala davek na cestah, so zagovorniki in razvijalci avtonomnih sistemov mnenja, da težava ni v vozilih, temveč bolj v nepredvidljivosti pešcev, katerih obnašanje ni v skladu z pričakovanji.

Znano je, da smo ljudje nepredvidljiva bitja, naše odločitve in dejanja pa so lahko popolnoma v neskladju s tem, kar od nas pričakujejo (oziroma imajo programirano) sistemi umetne inteligence in drugi sistemi, ki delujejo po načelih logike. Andrew Ng, raziskovalec na področju avtonomnih tehnologij v izogib tovrstnim incidentom poziva k bolj racionalnemu obnašanju in upoštevanju prometnih pravil, s čimer pa se ne strinjajo v celoti strokovnjaki z drugih področij.

Gary Marcus, raziskovalec človeške in umetne inteligence in univerzitetni profesor psihologije na univerzi v New Yorku, meni, da umetna inteligenca, kakršno bi potrebovali, še ni na razpolago. Hkrati ugotavlja, da znanstveniki, kot je Andrew Ng, nameravajo prilagoditi okolje, da si s tem olajšali delo. Za doseganje uporabne in varne avtonomnosti vozil želijo slednje ločiti od pešcev in voznikov, podobno kot pri železnici. Na Ngove trditve se je odzval tudi Rodney Brooks, raziskovalec na oddelku robotike Tehnološkega inštituta Massachusettsa (MIT), ki je spomnil na to, da je bil cilj uvedbe avtonomnih vozil zmanjšanje oziroma preprečitev smrtnih žrtev na cestah, kar naenkrat pa naj bi bilo to mogoče le v primeru, da ljudje prilagodijo svoje obnašanje.

Kljub pomislekom strokovnjakov z drugih področij pa Andrew Ng še vedno zagovarja svoje stališče in trdi, da so ljudje svoje vedenje vedno prilagajali razvoju tehnologije, na področju prometa pa je kot primer navedel železnice in šolske avtobuse, kjer naj bi bila adaptacija že precej očitna.

Kakorkoli že, ob soočenju argumentov zagovornikov obeh strani postaja vse bolj jasno, da bo za rešitev potrebno najti primeren kompromis.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Denver Streetblog. Foto: Ford, Waymo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Razvijalci avtonomnih vozil imajo težave s pešci"


xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Ma hebo vas avtonomna vozila, moj naj bi zaviral v sili, prepoznal pešca, pa ne bi upal to preizkusit. Itak ne loči med pešcem in prometnim znakom, senzor za dež in svetlobo pa tudi nista 100% zanesljiva. In vi nas peljali (žejne čez vodo) ?!

 
RImac s kalifornijsko izvedbo C_Two
Kitajska znamka GAC kmalu tudi na evropskem trgu