Novice

Renault bo proizvajal naslednika Fiata Scudo

Pred dnevi smo objavili novico o tem, da sta Fiat in Renault podpisala dogovor o sodelovanju na področju lahkih gospodarskih vozil.

Po poročanju Automotive News Europe naj bi Renault izdeloval naslednika Fiatovega dostavnika Scudo, ki je načrtovan v letu 2016, s čimer bodo prevzeli njegovo proizvodnjo grupaciji PSA.

Novi Fiatov dostavnik bo narejen v francoskem Sandouvilleu, kar je potrdil tudi Renaultov predstavnik za stike z javnostmi. Renault je v omenjeno tovarno investiral 230 milijonov evrov, namenjenih preureditvi kapacitet iz proizvodnje osebnih vozil (Laguna, Espace, katerih izdelava bo preusmerjena v Douai) v proizvodnjo lahkih komercialnih vozil.

Renault bo z dogovorom s Fiatom zapolnil proizvodne kapacitete tovarne, kjer izdelujejo tudi zadnjo generacijo Renaulta Trafic in povišano verzijo Opel/Vauxhall Vivara. Na isto lokacijo preusmerjajo tudi proizvodnjo Nissanovega Primastarja/NV300 iz Nissanove tovarne v Barceloni, kjer bodo sproščene kapacitete uporabili za izdelavo nove kompaktne kombilimuzine. Analitiki iz pariškega podjetja Inovev so napovedali, da bodo letno kapaciteto 150.000 enot porazdelili na 80.000 enot Renaulta Trafic, 9.000 enot Nissana NV300, 30.000 enot Fiata Scudo (v prvem polnem letu proizvodnje), medtem ko naj bi Vivaro zavzemal manj kot 10 odstotkov proizvodnih kapacitet. Ob tem so pri Inovevu še omenili, da bo po njihovem mnenju Fiatov dostavnik nosil le omejene Fiatove prepoznavne elemente, kot so na primer prednje in zadnje luči.

Naslednik Fiat Scuda bo slonel na enaki platformi kot Renault Trafic, s pomočjo dogovora bosta oba proizvajalca prihranila pri stroških proizvodnje, Francozi pa bodo obenem na dobrem primeru pokazali, kako lahko ostaneš konkurenčen v proizvodnji, so med drugim povedali pri Renaultu.

PSA proizvaja aktualni Fiat Scudo v francoskem Sevelnordu, namesto nadaljevanja sodelovanja s Fiatom pa so se odločili za skupni projekt proizvodnje Toyote ProAce, Citroena Jumpy in Peugeota Expert.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Fiat)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prve skice nove generacije Hyundaija i20
Bo BMW i3 opremljen s pogonom na gorivne celice?