Novice

Renault R.S. 01 kot naslednik Alpine

Renault je odgrnil tančico in na avtomobilskem salonu v Moskvi prvič prikazal dirkalnik Renault Sport R.S. 01. Pod pokrovom motorja se skriva prisilno polnjeni twin-turbo 3,8-litrski šestvaljnik, ki ga poznamo že iz Nissana GT-R. Smo končno dobili naslednika legendarne Alpine?

Po zagotovilih ima R.S. 01 več kot 500 konjskih moči in 600 Nm navora, Nissan GT-R z enakim šestvaljnim motorjem pa prinaša 542 konjskih moči in 590 Nm navora. A je prisilno polnjeni twin-turbo 3,8-litrski šestvaljnik le dobil nekaj sprememb. Na novo je oblikovan suhi karter, ki je zasnovan tako, da v dolgih zavojih prepreči sunkovito pretakanje olja, nov je tudi vzdolžno postavljeni sedemstopenjski sekvenčni menjalnik z obvolanskimi ročicami, preko katerega se moč prenaša na zadnji par koles. Renault še ni razkril, koliko časa potrebuje za pospeševanje od 0-100 km/h, vendar so poudarili, da se  v smislu zmogljivosti uvršča nekje med razred GT3 in DTM.

R.S. 01 se pohvali z dirkalno školjko, ki je bila razvita in izdelana s strani italijanskega proizvajalca Dallara. Z lupinasto konstrukcijo in uporabo karbonskih vlaken se je kazalec ustavil pri 1.100 kilogramih, vgrajen pa je tudi 150-litrski rezervoar goriva. V dolžino meri 4.710 mm, v širino 2.000 mm, v višino le 1.116 mm in se ponaša z 2.744 mm dolgo medosno razdaljo. Dirkalnik ustreza vsem zahtevam in je imetnik FIA LMP1 licence.

Za ustavljanje poskrbijo 380 mm šestbatne karbonske zavore, preko katerih so nameščena kovana 18-palčna tipska aluminijasta platišča ter posebne Michelinove pnevmatike. Med drugim za boljše sposobnosti poskrbijo nastavljivi Ohlins blažilniki in mehanska zapora diferenciala. Spredaj in zadaj so nameščena dvojna prečna vodila za usklajeno delovanje celotnega podvozja.

Zunanji videz krasi velika značka Renault, LED dnevne luči, ogromna maska in izredno nizek podaljšek odbijača. Zadek krasi atraktiven spojler, dvojna zaključka izpušne cevi in LED žarometi. Pri Renaultu so si za zgled vzeli koncept DeZir, ki je bil predstavljen leta 2010 na pariškem avtomobilskem salonu in po hitrostnem rekorderju iz leta 1956 – Renault Etoile Filante je na slani planoti v Bonnevilleu dosegel hitrost 300 km/h.

Laurens van den Acker, vodja dizajna pri Renaultu je dejal: ”Želeli smo, da je avtomobil ekstremna interpretacija odnosa Renaulta do športnih vozil. Povzema celotno znanje Renaulta v motošportu.”

R.S. 01 bo v naslednji sezoni tekmoval v prvenstvu Renault Sport Trophy, ki poteka pod okriljem Renaulta. Prvenstvo poteka tudi na svetovno znanih dirkališčih, kot so Monza, Spa-Francorchamps in Nürburgring. R.S. 01 je naprodaj od tega trenutka dalje, po besedah vodilnih pa je zanimanje za nakup s strani dirkalnih moštev precejšnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault, Autocar. Foto: Renault)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Renault R.S. 01 kot naslednik Alpine"


Jerry007
9 leta 7 meseci nazaj

Kakih 120.000 € bi kr znal bit.

bucko_99
9 leta 7 meseci nazaj

koliko je pa vredna kaj ta poslastica?

cashy
9 leta 7 meseci nazaj

zadnjega stekla sploh nima, ker ne rabi gledat nazaj, če ga bo ravno kdo prehiteval 😛

a_sist
9 leta 7 meseci nazaj

Pornič.

 
Trideseti rojstni dan Toyotinega Land Cruiserja 70
Predstavitev nove Suzuki Vitare na letošnjem pariškem avtosalonu