Novice

Renaultova električna prihodnost

Čeprav smo o njem že pisali ob njegovi predstavitvi, v okviru meseca električnega avtomobila na Avtomobilizem.com ponovno izpostavljamo Renaultov izjemni koncept električnega športnika dezir.

Dezir za Renault pomeni študijo, ki napoveduje oblikovne smernice bodočih modelov. Poleg oblike pa le-ta skriva veliko zanimivosti tudi pod kožo. Gre namreč za popolnoma električno vozilo, ki ga poganja sredinsko nameščeni elektromotor z močjo 110 kilovatov (150 KM) ter 226 newtonmetrov največjega navora. Le-ta črpa energijo iz litij-ionske baterije z zmogljivostjo 24 kilovatnih ur, ki mu omogoča, da z enim polnjenjem prevozi do 160 kilometrov. Polnjenje preko klasične vtičnice traja osem ur, s trifaznim tokom z napetostjo 400 voltov pa baterija doseže 80 odstotkov zmogljivosti že v 20 minutah. Za primere, ko ne bo časa za polnjenje, pa je Renault razvil tudi sistem za hitro menjavo baterije »Quick drop«.

Ker je njegova karoserija izdelana iz kevlarja, njegovo ogrodje pa iz cevi, tako kot pri méganu trophy, je dezir zelo lahek, za dobro vodljivost pa je od omenjenega dirkalnika prevzel tudi nekaj delov podvozja. Ob majhni masi je njegov adut tudi odlična aerodinamika karoserije s količnikom zračnega upora (Cx), ki znaša zgolj 0,25. To mu omogoča, da se izstreli od 0 do 100 kilometrov na uro v petih sekundah, za pospešek od 0 do 50 kilometrov na uro pa potrebuje samo dve sekundi.

Med zanimive lastnosti koncepta sodi tudi naprava za zbiranje energije med zaviranjem, ki deluje po vzoru, iz Formule 1 znanega, sistema KERS (Kinetic Recovery System). Ta med zmanjševanjem hitrosti prestreže kinetično energijo in jo shranjuje v baterijo. Tako pridobljeno energijo lahko voznik v obliki kratkotrajne dodatne pogonske moči sproži s pritiskom na gumb na volanskem obroču.

Čeprav je dezir po videzu sodeč značilen predstavnik konceptnih vozil, ki pri prehodu v serijske modele premnogokrat izgubijo večino svojih osupljivih značilnosti, njegove tehnične lastnosti kažejo na to, da si lahko v prihodnje obetamo ne samo uporabne in učinkovite, temveč tudi športne in privlačne električne avtomobile.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Renaultova električna prihodnost"


Cnabrus
13 leta 3 meseci nazaj

Lep je, sam 8 ur na bencinski stat je pa mal huda, da bom mogu pa usake 160 km nov akumulator kupit …?
Znak… ja mislim da ma toMmy kr prav 😉

toMmy
13 leta 3 meseci nazaj

Sem že v starejši temi o tem konceptu napisal, da so si znak verjetno sposodili na kamionskem oddelku =) Je pa na ta račun toliko večji tuning potencial, ker se z lahkoto znebiš kakšnega kilograma! =D Saj drugače je pa pravi lepotec! =)

Bat_zajla
13 leta 3 meseci nazaj

Še dobro, da ima tako velik znak, če ne se nebi vedelo, da gre za renaulta.

 
Oklepljeni land rover discovery
Modna volkswagen golf in polo

Več vsebin

Novice

Atraktiven Renaultov električni koncept Trezor