Novice

Atraktiven Renaultov električni koncept Trezor

Renault je na avtomobilski salon v Pariz pripeljal koncept, ki s svojim ektravagantnim videzom privablja množice.

Trezor na našo žalost ne napoveduje produkcijskega modela, toda služi kot napovedovalec prihodnosti. Renault z njim namreč napoveduje prihodnje oblikovalske smernice, ki bodo zaznamovale njihove modele v prihodnosti. Enako taktiko so ubrali že leta 2010, ko so predstavili študijo DeZir. Njegove linije so prav tako napovedovale prihodnost, številne oblikovalske elemente pa zdaj nosijo modeli Megane, Talisman, Clio in Koleos.

Glavni poudarki so tokrat na preprostih in elegantnih linijah ter topli in domači potniški kabini. Renault želi ob pogledu na notranjost v gledalcu vzbuditi čustva in poskrbeti, da se v njegovo domačnost enostavno zaljubi. V podobno smer so pred časom sicer že šli pri Mercedes-Benzu, saj so koncept AMG Vision Gran Turismo, ki je zelo podoben Trezorju, predstavili leta 2013.

Velika razlika pa je pod pokrovom motorja. Če je Mercedes-Benzov koncept poganjal zmogljiv osemvaljni bencinski agregat, poganja Renaultovega Trezorja izključno elektrika. Tehnologijo so si inženirji sposodili pri Renaultovi ekipi Formule E. Koncept poganja 350-”konjski” elektromotor z vgrajenima dvema baterijama, ki sta nameščeni na vsak konec vozila. Vsaka baterija ima svoj sistem hlajenja, optimiziran s pomočjo variabilne geometrije zračnika na pokrovu. Od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot štirih sekundah.

Kot se za koncept 21. stoletja spodobi, je opremljen z najnovejšo avtonomno tehnologijo. Kot pravijo pri Renaultu, bo po letu 2020 takšen sistem omogočal popolnoma avtomatizirano vožnjo, med katero bo voznik lahko počel, kar se mu zahoče. Renault tehnologijo razvija skupaj s partnerjem Nissanom, zato bo napredek z leti vse hitrejši. Na začetku bo omogočal samodejno vožnjo v določenih situacijah – pri počasni vožnji v koloni ali višjih hitrostih na avtocestah – kasneje pa bo sistem vse bolj samostojen in napreden.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Renault. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi Mercedesov superšportnik
Lahko neobremenjena Nissan Micra zatrese svet konkurentov?