Novice

Rusija želi medcelinsko avtocestno povezavo

Predsednik ruskega državnega podjetja Russian Railways, Vladimir Yakunin, je pripravil predlog o izgradnji trans-sibirske avtoceste, ki bi povezovala celotno severno poloblo.

Omenjen projekt se zdi spoštovanja vreden in zveni izredno privlačno, vendar je obenem realno nedosegljiv predvsem zaradi finančnih stroškov same gradnje. Avtocestna povezava, ki bi nastala ob železniški povezavi, bi močno spremenila prevozne navade ljudi, zato pa je projekt lahko, kljub visokim stroškom gradnje, zanimiv s številnih vidikov.

Načrt so pred dnevi razkrili na Ruski akademiji znanosti v Moskvi, kjer so predstavili ambiciozen načrt o povezavi vzhodne meje z Aljasko in kasneje še z New Yorkom. Eden izmed največjih predstavljenih izzivov je že gradnja infrastrukture za okoli 10.000 kilometrov dolgo avtocesto, ki bi se raztezala med rusko vzhodno in zahodno mejo, da o preostali razdalji do Londona ali New Yorka sploh ne govorimo.

Yakunin v svojem poročilu ni navedel, kako bi vozniki prečkali ocean med Aljasko in Sibirijo, vendar bi lahko v teoriji zgradili 88 kilometrov dolg tunel, ki bi povezoval oba kontinenta. O stroških takšne gradnje lahko le ugibamo, vendar bi se številka lahko povzpela v višave, obenem pa si ne moremo niti misliti, kakšen logistični problem bi predstavljala gradnja.

Gre za velikopotezni načrt, ki pa bi v praksi prišel prav predvsem industriji in boljšemu izkoristku energetskih virov, nikakor pa ne moremo pričakovati, da bi se nekdo odpravil na pot z avtomobilom od Londona do New Yorka. Mogoče pa se je v Rusiji rodila ideja za nov film o Jamesu Bondu?

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Foto: CNN.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bo Nissan izdelal Mercedes-Benzov poltovornjak?
Obvezna vinjeta tudi izven avtocest