Novice

Saab 9-3 bo osnova za turško nacionalno vozilo

Podjetje National Electric Vehicle Sweden (NEVS), ki obvladuje švedskega proizvajalca vozil Saab, bo prodalo intelektualne pravice za izdelavo druge generacije modela 9-3 turškemu svetu za znanstvene in tehnološke raziskave TÜBITAK. Vladna agencija naj bi spremenila Saabovo limuzino v turški nacionalni avtomobil.

Model Saab 9-3 naj bi do leta 2020 postal osnova za izdelavo električnega vozila s podaljšanim dosegom, ki bi okrepilo turško avtomobilsko industrijo. Slednja naj bi namreč dobavljala 85-90 % vseh komponent za izdelavo novinca. Minister za znanost, industrijo in tehnologijo Fikri Işık je ob tem izjavil: “Od oblikovanja do proizvodnje, Turčija bo center za vse dele in procese, povezane z izdelavo prvega lokalno proizvedenega avtomobila.”

V TÜBITAK-u so razmišljali o lastnem modelu, a so ocenili, da bi njegov razvoj od začetka stal vsaj milijardo ameriških dolarjev. Brez poglabljanja v podrobnosti je Işık povedal, da se je nakup pravic za obstoječ model 9-3 izkazal kot boljša alternativa. NEVS kljub odprodaji intelektualnih pravic ostaja v poslu kot svetovalec pri pripravi poslovnega načrta in ustvarjanju potrebne verige za proizvodnjo ter distribucijo električnih vozil.

NEVS je v preteklosti že poskusil s kratkim nadaljevanjem proizvodnje modela 9-3 ter lansiranjem njegove električne različice. V letošnjem letu so se povezali s podjetjem Donfeng v razvoju “zelenih” vozil, najpogosteje pa je bilo zadnje čase o njih slišati v povezavi s perečimi finančnimi težavami, iz katerih se želijo izkopati v dolgotrajnem postopku reorganizacijskega procesa po stečaju.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Saab.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najbolj zaželena vozila med nepridipravi
Za dve tretjini Nemcev je Volkswagen še vedno izjemen avtomobil