Novice

Scandola suveren, Turk zmagovalec loterije nesreč

Že po petkovih preizkušnjah je postalo jasno, da lahko zmago Italijanu Umbertu Scandoli, v tovarniški Škodi Fabii R5, vzame le čudež. Na koncu je prepričljivo dobil vse hitrostne preizkušnje in zmagal na zahtevnem novogoriškem reliju. Po seriji odstopov na zadnji zahtevni etapi je med Slovenci slavil Rok Turk.

Na četrtem reliju v Novi Gorici je bilo še najmanj vprašljivo prvo mesto, saj je italijanski voznik Umberto Scandola s Škodo Fabio R5 zanesljivo dobil vseh enajstih hitrostnih preizkušenj in imel v cilju celo več kot štiri minute prednosti pred vsemi tekmeci. Scandola je kljub izdatni prednosti skozi celoten reli pritiskal na polno, njegova prednost pa se je nenehno povečevala. Ekipa je novogoriški reli izkoristila predvsem za testiranje novega dirkalnika, s pridobljenimi izkušnjami pa se bodo lažje spopadli s prihajajočimi dirkami.

”Reli ni bil lahek. Ceste so bile zelo drseče, česar v Italiji nismo vajeni v tolikšni meri. Veliko smo se naučili, to pa je bil tudi glavni namen našega obiska na tem reliju. Zdaj lahko napredujemo naprej. Z novo škodo fabio R5 še nimam popolnih občutkov, tako da potrebujem še več kilometrov. Kar najbolje se želim pripraviti na naslednjo sezono, v kateri si želim postati italijanski državni prvak,” je po suvereni zmagi dejal Scandola.

Na stopničkah žal ni bilo slovenske posadke, drugo mesto je osvojil Hermann Gassner v Mitsubishiju Lancer EVO X in tretje Italijan Federic Laurenchich v Renault Cliu R3. Še najbližje stopničkam je bil Rok Turk na četrtem mestu, za tretjeuvrščenim pa je zaostal za pičle 1,4 sekunde. Dolgo časa je kazalo, da bo Aljoša Novak z Mitsubishijem Lancer EVO X osvojil drugo mesto, vendar je na zadnji najbolj zahtevni etapi Lig prebil gumo in izgubil možnosti za svojo prvo zmago v državnem prvenstvu. Turk je z zmago v seštevku državnega prvenstva prehitel vodilnega Darka Peljhana in še povečal prednost pred Aleksom Humarjem. Peljhan je reli zaključil že zgodaj s počenim zavornim kolutom in brez zavorne čeljusti, Humar pa je na zadnji preizkušnji zletel s ceste in poškodoval sprednji del dirkalnika.

”Povedano po pravici, to ni bil moj dan. Enostavno nisem dosegal hitrosti, ki sem si jo želel. Nekako sem ohranil svoj ritem in nisem pretiraval, naposled pa se je ta slab dan spremenil v rezultatsko odličen izkupiček. Posebna zahvala gre ekipi, ki je v dneh pred relijem trdo delala in popravila Peugeota po mojem prevračanju na reliju v Bolgariji. Upam, da sem se jim z zmago uspel oddolžiti,« je po drugi zmagi sezone povedal Turk. Idrijčan je zdaj že potrdil, da bo nastopil še na preostalih dveh relijih državnega prvenstva in tam kajpak branil lepo prednost v skupnem seštevku točk.

Po številnih odstopih se je na drugo mesto zavihtel Igor Žbogar z Renault Cliom R3 in Tim Novak s Peugeotom 208 R2. V diviziji I je prišlo do odločitve na najdaljši hitrostni preizkušnji, kjer je tik pred ciljem hudo nesrečo doživel Jan Mrak. S sovoznikom sta jo odnesla brez posledic, jo je pa močno skupil dirkalnik. Mrak je pred to preizkušnjo za vodilnim Martinom Mlinarjem zaostajal le dobre tri sekunde, nesreča pa je predčasno odločila njun dvoboj.

»Reli mi je bil zelo všeč, saj se je bilo treba boriti na vsakem kilometru. Žal mi je Mraka, toda ob tako neizprosnem ritmu je bilo dejansko le vprašanje, ali odletim jaz ali on. Težko, da bi s tako napadalno vožnjo oba pripeljala v cilj cel avtomobil,« je po zmagi povedal Mlinar.

Besedilo: Gašper Pirman, Fotografije: Uroš Modlic, Gregor Pavšič.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dominanten videz za prenovljeni Fordov poltovornjak Ranger
BX7 je novi športni terenec Borgward