Novice

Se bosta Renault in Nissan združila v »Rensan«?

Renault in Nissan že več let tesno sodelujeta, a deljenje znanja in tehnike za Carlosa Ghosna ni dovolj, saj vidi še več potenciala v popolni združitvi obeh pod eno streho.

Ghosn pri tem ocenjuje, da bo možno doseči v njegovi glavi zastavljene cilje samo z izrabo sinergij, prihrankov in sodelovanja proizvajalcev na vseh področjih. V realizacijo tega cilja naj bi v Braziliji rojen libanonsko-francoski vodja vlagal zares veliko energije in časa, pritiskal na vse razpoložljive gumbe ter vlekel vse možne niti. Po poročanju Bloomberga naj bi bil pri tem kar uspešen, saj ga naj bi ločila od dokončne uresničitve samo še ena velika ovira, 15-odstotni lastniški delež francoske države v Renaultu. Ghosn naj bi se trudil prepričati francosko vlado, da privoli v omenjeno združitev obeh velikanov, a »umazane« podrobnosti tega splošni javnosti niso poznane.

Z združitvijo bi posamezni delničarji postali lastniki delnic združenega podjetja. Nekateri komedijanti menijo, da bi ga lahko poimenovali »Rensan«, a je Carlosu Ghosnu malo mar za tovrstne površinske špekulacije. Njegovo razmišljanje je bistveno širše in usmerjeno daleč v prihodnost. Medtem ko je naveza Renault-Nissan, vključujoč vse njune podznamke, lansko leto dosegla prodajo 10,6 milijona vozil, naj bi Ghosn ocenjeval, da ima, upoštevajoč vse možne potenciale združitve, realno možnost prodati leta 2022 skupno kar 14 milijonov vozil. Glede na dejstvo, da so z lanskoletnim rezultatom prevzeli vodstvo v globalni prodaji, je jasno, da so ambicije Ghosna z »Rensanom« zares velike. Sodeč po dosedanji uspešnosti najbrž ni posameznika, ki bi Ghosnu upal reči, da je ta cilj utopično neuresničljiv.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Se bosta Renault in Nissan združila v »Rensan«?"


jack86
6 leta 17 dni nazaj

Ja ok… sam, kdor pozna vsaj malo zgodovine Nissana in druzine Renault, ve da Rensan ne bo nikol mogoc. Malo poceni naslov za clanek, kot v stilu 24ur.com. Ne na take poceni karte spilat 😉

limas
6 leta 19 dni nazaj

Nisan je v reno prispeval tehnologijo s področja 4wd, terenskih šasij, karoserij in podobno. Motorji so v celoti delo renojevih inženirjev.
Rensan? Zveni kot cenena malezijska znamka. Reno ima sloves in tradicijo, ki ne more kar tako izpuhteti na željo Libanonca. Vrejetno gre za šalo.

6 leta 19 dni nazaj

moj brat je že 3 leta voznik x-traila, nekaj dni nazaj je šel na testno vožnjo z novim renault koleosom in bil naravnost presenečen, ker se avto pelje vrhunsko, zvočno mnogo bolje izoliran, da o materialih v kabini ne govorimo, ima pa menjalnik nissanov in platformo tudi isto kot x-trail

sporty
6 leta 20 dni nazaj

Malo ste pozni za prvoaprilske sale ?… Pa spet en kup nakladanja… Nissan obstaja samo se v obliki GTR in podobnih specijalk… Ostalo je Renault… Zadnjic se je delala generalka na x-trailu 2.0 dci… Motor ki naj bi ga razvil nissan… Cisto vsak kos motorja je bil potiskan z Renault emblemi! Ni sledu o “made in Japan”…

yashica
6 leta 19 dni nazaj

Slab poznavalec zveze si, če že v osnovi ne veš, da so motorji MR/M produkt skupnega sodelovanja.

sporty
6 leta 19 dni nazaj

Res je, tako pravijo ja ?… V resnici je pa to samo kamuflaza, zaradi slabega slovesa 1.9dci… Saj pravim, sem imel motor narazen in ne vidim kaj bi lahko prispeval Nissan ?… Seveda se pa lahko motim, to je samo moje mnenje.

jack86
6 leta 20 dni nazaj

…”privoli v omenjeno združitev obeh velikanov, a »umazane« podrobnosti tega splošni javnosti”… Kakšne umazane podrobnosti?

 
Volkswagen se zavezuje k odkupu dizlov
Državno reli prvenstvo bo popestrila posadka Novak-Ocvirk v Opel Adamu R2