Novice

Renault ostaja močnejša stran v zvezi Renault-Nissan

Renault se je po osmih mesecih pogovorov le sporazumel z Nissanom in francosko vlado glede vpliva posamezne strani v skupnem zavezništvu.

Nov sporazum bo omejil francoske volilne pravice med 17,9 in 20 odstotki v nestrateških odločitva Renaultovih delničarjev. Podjetje je sporazum sprejelo po peturnem sestanku uprave. Med drugim je padla odločitev, da se Renault ne bo vmešaval v upravljanje in vodenje Nissana.

Renault ima s 43,3 odstotki večinski delež v Nissanu, medtem, ko ima Nissan 15-odstotni nevolilni delež v Renaultu. Japonski proizvajalec je pritiskal za volilno pravico pri svojem francoskem partnerju. Napetost se je nabirala vse od aprila, saj je francoski minister za gospodarsko Emmanuel Macron začasno dvignil delež države v Renaultu s 15 na skoraj 20 odstotkov, brez da bi o tem predhodno obvestil izvršnega predsednika skupine Renault Nissan, Carlosa Ghosna.

Macron je želel s to potezo zagotoviti trajen dvig volilnih pravic in jih dvigniti do te meje, da bi lahko z vetom država odločala o vseh pomembnih odločitvah, ki bi lahkovplivale na prihodnost podjetja. Z novim sporazumom se je francoska volilna pravica v Renaultu omejila na 17,9 odstotkov in se bo dvignila na 20 odstotkov v primeru visoke udeležbe na letnem srečanju delničarjev. Odbor se je na sestanku strinjal, da Nissan ostane brez volilne pravice.

Francoska vlada je ohranila pravico dvojnih glasov in jo bo lahko uporabila od aprila dalje. Slednja je dolgoletnim investitorjem omogočena s posebnim zakonom.

Nissan je Renault rešil leta 1999, toda zdaj japonski proizvajalec vodi po številu proizvedenih vozil v tej zvezi.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
McLaren P1, čas je za slovo
Se bo Saab vrnil s pomočjo štirih električnih modelov?