Novice

Se končuje obdobje avtomobilskih zvočnikov?

Continental je razvil prvi prototip avtomobila brez zvočnikov, ki zvok prenaša preko površin vratnih panelov, armaturne plošče, sedežev in strehe.

V prihodnosti vozila morda sploh ne bodo imela nameščenih zvočnikov, saj bodo za prenos zvoka lahko služile obloge strehe, sedežev in armaturne plošče.

Continentalovi inženirji so iznašli način, kako površino sestavnih elementov potniške kabine uporabiti pri prenosu zvoka ter izdelali prvi prototipni model, ki služi kot prikaz avtomobilske zvočne prihodnosti. Kaj je poglavitna prednost tehnologije, ki so jo poimenovali Ac2ated Sound? Za proizvajalce vozil je cenejša za izdelavo, aktivno pripomore k zmanjšanju mase in posledično izboljšuje ekonomičnost vozila.

Continental je zamenjal zvočnike v povsem običajnem Mercedes-Benzu razreda C z zvočnimi akutatorji, ki ustvarjajo zvok s pomočjo vibriranja različnih površin v vozilu. Zvočni akutatorji so izdelani iz magneta in tuljave, namesto nihajoče membrane, ki je glavni sestavni element običajnih zvočnikov, pa se zvok prenaša ob površinah vozila. Takšen pristop k ustvarjanju zvoka je nekaj novega, celoten avtomobil pa se spremeni v ogromen zvočnik.

Različni deli avtomobila so primerni za različne zvočne frekvence. ”Stebriček A je primeren za visoke frekvence, medtem ko imajo vratni paneli primerne lastnosti za ustvarjanje srednjih frekvenc,” je pojasnil Dimitrios Patsouras, direktor oddelka Continental Engineering Services. Obloga strehe lahko služi kot nadomestilo obstoječim nizkotoncem, ki so večinoma vgrajeni v prtljažnike.

Nemci so razkrili, da je takšen sistem do 90 odstotkov lažji od obstoječih zvočnih sistemov, kar prinaša dobrodošel prihranek pri masi. Sistem porabi manj električne energije in ustvarja tridimenzionalen, naraven zvok.

Kljub prvemu delujočemu prototipu naj bi bil serijski sistem več let oddaljen od proizvodnje, mi pa se že sedaj veselimo prvega preizkusa tehnologije prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto in video: Continental.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen bo gradil polnilno infrastrukturo v revnejših kalifornijskih skupnostih
Fiat 500 je sodobna ikona umetnosti