Novice

Seat Leon ST Cupra, najhitrejši karavan v zelenem peklu

Seat Leon ST Cupra je potreboval le 7 minut 58 sekund, da je prevozil svetovno znano dirkališče Nürburgring in s tem postal najhitrejši karavan v zelenem peklu.

Z rekordnim časom je karavanska različica Leona Cupre potolkla rekord Audija RS4 B7, ki ima pod pokrovom motorja nameščen atomsferski 4,2-litrski osemvaljnik. Leon ST Cupra je bil hitrejši celo od trivratne različice, kljub temu, da je kar 45 kilogramov težji.

Svetovno premiero bo ta zmogljivi karavan doživel na letošnjem srečanju ob Vrbskem jezeru v Avstriji, kjer bo pospešil utrip srca dvesto tisočim avtomobilskim navdušencem. Za volanom rekordnega Leona ST Cupra je sedel španski dirkač Jordi Gené in povedal: “To je bil neopisljiv občutek – iztisniti najboljšo moč iz vozila in biti prvi, ki je dosegel ta rekord.”

Športni karavan odlikujeta elektronsko uravnavana prečna zapora na sprednji premi in 6-stopenjski ročni menjalnik, Gené pa se je nad vozilom navduševal in dodal: ”V hitro izpeljanih zavojih je zadnja prema ST-ja bolj progresivna in končna hitrost je višja zaradi manjšega zračnega upora. Kar izgubimo pri izhodu iz zavoja, pridobimo pri zavojih, ki jih odpeljemo z višjo hitrostjo, in na ravninah. Z daljšo karoserijo se lahko igramo z zadnjim delom vozila ter s tem pomagamo uravnavati vozilo. Zelo prijeten občutek je, ko izklopiš ESC.”

Vozilo poganja dvolitrski prisilno polnjen agregat, ki proizvede 206 kilovatov in 350 njutnmetrov navora. S pomočjo menjalnika DSG za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje 6 sekund.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Seat Leon ST Cupra, najhitrejši karavan v zelenem peklu"


mavrica
8 leta 11 meseci nazaj

daljša medosna razdalja

pskoda
8 leta 11 meseci nazaj

Če je bil karavan hitrejši od 3 vratne različice potem imajo pri SC še rezervo

a_sist
8 leta 11 meseci nazaj

No, vsaj to jim je uspelo, če že pri hot-hatchu ni šlo..

 
BMW 3.0 CSL Hommage kot poklon legendi
Chanov kotiček: »Pojma nimam!«