Novice

SEAT Toledo Concept: Eleganten dizajn s športno dinamiko

SEAT na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavlja naslednjo fazo svoje produktne ofenzive – predserijsko študijo Toledo Concept, ki združuje proporce klasične limuzine z elegantno športnim, skoraj kupejevskim dizajnom.

Naslednja generacija Toleda je izjemna kombinacija čustev, kakovostnega dizajna in premišljene funkcionalnosti, kar že na prvi pogled razkriva študija. Oblikovna govorica je nadgradnja značilnega SEAT-ovega dizajna – markantna, s prečiščenimi površinami in linijami ter novo obliko žarometov, ki je glavna poteza nove SEAT-ove oblikovalske filozofije.

Markanten dizajn pa nikakor ne zmanjšuje praktične vrednosti vozila. Toledo Concept v okviru kompaktnih dimenzij ponuja prostornost in uporabnost. Študija, ki se predstavlja v Ženevi, jasno nakazuje prihodnost – serijska različica bo v prodajnih salonih na voljo še v letu 2012.

Novi model zvesto sledi Toledovi tradiciji – izjemno uspešen mejnik v zgodovini španske avtomobilske znamke. Od premiere leta 1991 je bilo izdelanih več kot 860.000 vozil prve in druge generacije te limuzine srednjega avtomobilskega razreda. Namenjeni so bili kupcem v številnih evropskih državah. Toledov uspeh je zasluga privlačnega dizajna in različnih praktičnih odlik.

Na prejšnjih avtomobilskih salonih v Evropi je SEAT svojo novo oblikovalsko govorico predstavil z dobro sprejetimi študijami IBE, IBX in IBL. Toledo Concept na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavlja kontinuiran razvoj iz študije v serijsko limuzino. To odlikuje ne le nadvse privlačen videz, temveč tudi izvrstno razmerje med ceno in vrednostjo.

Novi Toledo z dolžino 4,48 m ponuja obilo prostora za pet oseb. Prostornina prtljažnika znaša več kot 500 l, njegovo uporabno vrednost pa še povečujeta velik pokrov prtljažnika in zložljiva zadnja sedežna klop. Prihodnjemu Toledo je uspelo v popolnosti združiti navidez nezdružljivo – skoraj kupejevski profil s funkcionalnostjo karavana.

“SEAT Toledo Concept je naša vizija popolne limuzine srednjega avtomobilskega razreda. Je izvrstna kombinacija emocionalnega dizajna, premišljene funkcionalnosti in dinamičnih voznih lastnosti,” pravi James Muir, predsednik uprave družbe SEAT, S.A. “Serijski model, ki sledi, naš novi Toledo, bo s svojo jasno identiteto in pripadnostjo znamki SEAT, vrhunsko kakovostjo izdelave ter izvrstnim razmerjem med ceno in vrednostjo napisal povsem novo poglavje zgodbe o uspehu. Po družini modelov Mii in novi Ibizi zaznamuje novi Toledo naslednji val naše modelske ofenzive in strategije rasti.”

Toledo Concept – užitek v vožnji in uporabna vrednost v kompaktnem formatu

Z dolžino 4,48 m je prihodnji Toledo dovolj kompakten, da se odlično izkaže pri mestni vožnji. S prostorno notranjostjo in velikim prtljažnikom pa je več kot odlična izbira tudi za dolge vožnje in transportne potrebe vsake družine. Medosna razdalja, ki znaša 2,60 m, ustvarja dovolj prostora za pet oseb.

Velik prtljažnik je tudi izjemno uporaben. Čeprav to na prvi pogled morda ni tako očitno, ima prtljažnik novega Toleda pokrov, ki bistveno olajša natovarjanje. Ko so zadnji sedeži podrti, ustvarjajo veliko ravno površino, zato se Toledo po funkcionalnosti lahko skoraj meri s karavanom. Pri poklopljenih naslonjalih zadnjih sedežev je prostornina prtljažnika celo večja kot pri nekaterih “običajnih” karavanih drugih avtomobilskih proizvajalcev.

“S študijo Toledo Concept ponujamo jasen vpogled v novo generacijo naše limuzine srednjega razreda. Novi Toledo bo pravi SEAT – popolno vozilo za vsakodnevne izzive, z odlično kakovostjo in zanesljivostjo,” pravi dr. Matthias Rabe, ki je kot podpredsednik družbe SEAT odgovoren za raziskave in razvoj. “Vrhunske tehnologije na področju motorjev in podvozja zagotavljajo pristni užitek v vožnji, kombiniran z visoko stopnjo učinkovitosti – in tako odražajo temeljne vrednote naše znamke. Toledo bo opremljen z najsodobnejšo tehnologijo, ki jo ima na voljo koncern Volkswagen.”

Dizajn – markanten športni značaj

SEAT s študijo Toledo Concept dviga značilno oblikovalsko govorico na višji nivo – in ji dodaja še več elegance. Predserijska študija z napetimi proporci, prečiščenimi linijami in izklesanimi robovi naredi markanten prvi vtis. Nobena linija ni niti preveč niti premalo – Toledo je sodoben in zazrt v prihodnost, v nobenem pogledu pa ni trendovski.

Sprednji del študije Toledo Concept zaznamujejo izrazita dinamika in zrele poteze. Široka in nizka satasta mreža hladilnika ohranja značilno trapezno obliko. To velja tudi za veliko odprtino za zajemanje zraka pod odbijačem. Petkotna oblika širokih žarometov je eden izmed prepoznavnih elementov nove generacije vozil SEAT. Enako značilna je tudi prefinjena detajlna zasnova luči, s kromiranim “krilcem” (angl. wing) med žarometom in dnevno lučjo. Široke zadnje luči poudarjajo zrel dizajn nove limuzine, medtem ko celotni zadek s svojimi minimalističnimi, natančnimi linijami odraža kakovost in trdnost.

Toledove stranske linije ustvarjajo napeto in dinamično silhueto. Rob poteka od žarometov čez boke do zadnjih luči; predel pragov ustvarja deluje tridimenzionalno. Najpomembnejša pa je strešna linija, ki tvori eleganten lok vse do izrazitih C-stebričkov, ki se harmonično dvigata iz zadnjega stranskega dela. Položno zadnje steklo prispeva h kupejevskemu videzu. Ob tem so oblikovalci in inženirji veliko pozornosti namenili tudi visoki ravni funkcionalnosti. Velika izreza zadnjih vrat olajšata vstopanje v vozilo in izstopanje iz njega.

Sodobne, izrazite linije zunanjosti se odražajo tudi v notranjosti, ki je svetla in prostorna. Armaturo odlikuje prečiščena, ergonomska zasnova. Zdi se, da zgornji del armaturne plošče lahkotno lebdi nad prezračevalnimi šobami in dekorativnimi elementi. Kombinirani instrument ima enak strukturiran dizajn kot kot sredinska konzola, na kateri so upravljalni elementi avdiosistema in klimatske naprave. Svetle barve notranjosti, prefinjeno šivane usnjene sedežne prevleke in usnjene obloge armaturne plošče in vrat poudarjajo prestižni značaj študije Toledo Concept.

Toledo Concept je samosvoj, eleganten in brezčasen – resnično močna osebnost. Te lastnosti so značilne tudi za lastnike prejšnjih generacij Toleda,” pravi Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT. “Toledo je edinstvena kombinacija preciznega dizajna, ki vključuje klasično sodobne linije z diskretnimi športnimi poudarki in izjemno uporabnostjo pri vsakodnevnih vožnjah.”

Vir: Seat

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Golf GTI Cabriolet
Svetovna premiera novega Boxsterja in dve evropski premieri