Novice

Sistem start/stop lahko škoduje vašemu akumulatorju

Zlahka pojasnimo, zakaj ima vse več osebnih vozil in tovornjakov danes že vgrajen sistem start/stop. S pomočjo omenjenega sistema proizvajalci na najlažji način zmanjšajo povprečno porabo vozila, a ima, tako kot skoraj vsaka moderna tehnologija, tudi ta nekaj slabosti. S tem se strinja tudi Ted Miller, odgovoren za tehnologijo shranjevanja energije in strategijo materialov pri Fordu.

Na splošno se svinčevo-kislinski akumulatorji ne razumejo najbolje s sistemom start/stop, saj omejujejo njegovo delovanje na podlagi dejavnikov, kot so napolnjenost akumulatorja in temperatura. V kolikor je kateri izmed teh dejavnikov izven okvirnih parametrov, sistem ne bo deloval in bo obenem preprečil vozilu, da doseže obljubljeno povprečno porabo goriva.Problem postane še večji s staranjem akumulatorja v vozilu.

Po navedbah Ward’s Auto, kjer so se pogovarjali z Millerjem, bi rešitev za omenjen problem lahko bili superkondenzatorji. Kondenzatorji so zmožni zelo hitrega preklapljanja in lahko v sebi shranijo velike količine energije, ne delujejo s pomočjo kemične reakcije kot običajni akumulatorji in so zmožni prenesti zahteve sistema start/stop, takrat ko svinčevo-kislinski akumulator že omejuje delo sistema.

Kondenzatorji se lahko uporabljajo tudi pri drugih rešitvah, med drugim pri regeneraciji zavorne energije, kjer se pokaže njihova izraba energije v najboljši luči. Poleg večje kapacitete so super kondenzatorji bolj dolgotrajni, saj lahko v svoji življenjski dobi napolnijo in izpraznijo več kot milijon ciklov. Proti običajnim akumulatorjem imajo tudi prednost, da so veliko bolj zanesljivi v širšem temperaturnem območju in so obenem tudi prijaznejši do okolja.

Njihova največja pomanjkljivost se kaže pri stalni porabi energije, kjer superkondenzatorji odpovejo. Idealni so za hiter vnos električne energije, ki ne preseže 25 odstotkov kapacitete, veliko slabše pa se odrežejo pri tistih porabnikih, kjer je potreben konstanten dovod električne energije. Njihovo uporabo zavira tudi visoka cena, vendar se z daljšo uporabo in nižjimi stroški vzdrževanja ta hitro približuje ceni svinčenih akumulatorjev.

Številni proizvajalci se, kljub očitnim prednostnim, še vedno izogibajo kondenzatorski tehnologiji, predvsem zaradi višje cene nakupa in nadaljnjega razvoja. Močno konkurenco predstavljajo litij-ionski akumulatorji, ki so trenutno veliko  bolj razviti in cenejši. Dejstvo pa je, da se bodo zaradi številnih novih tehnologij, ki hranijo energijo, morali spremeniti tudi današnji akumulatorji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Ward’s Auto. Foto: OllBac)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota C-HR pripravljena za boj z Nissan Jukeom
Korenita prenova za Mitsubishi Outlander PHEV