Novice

Škoda Octavia nadgradila motor 1.0 TSI s sistemom blagega hibrida eTec

Čehi od uvodnega nastopa čisto nove Octavie skoraj na mesečni ravni predstavljajo nove opcije pogonskih sklopov. Tokrat je na vrsti elektrifikacija njihove vstopne bencinske opcije 1.0 TSI.

Uradno in celotno ime motorja se glasi 1.0 TSE Evo eTec, a se bistvo tega zapisa nanaša samo na zadnjo kratico. Ta opisuje, da so že poznani litrski trivaljnik s turbopomočjo nadgradili z elektrifikacijo. Natančneje, s sistemom blagega hibrida, katerega jedro tvori 48-voltni sistem jermensko gnanega zaganjalnik-alternatorja, dodatne baterije in krmilne enote celotnega sistema.

Dodatne funkcionalnosti blagega hibrida so, seveda v odvisnosti  od voznih okoliščin, sposobnost regeneracije energije med iztekanjem avta, vklop sistema start-stop med iztekanjem avta tudi pri bistveno višjih hitrostih kot običajno, hipni in nezaznavni ponovni zagoni motorja ter nenazadnje tudi opcija dodatne pomoči elektromotor-zaganjalnika v primerih močnejšega pospeševanja. Elektrificiran motor je združen izključno s dvosklopkovnim sedemstopenjskim menjalnikom DSG, vse skupaj pa na zelo visoko stopnjo dovršenosti delovanja sistema kot celote (kot nam je poznano tudi iz Seata Leona 1.5 eTSI) pomaga dvigniti prepletenost hibrida z mnogimi drugimi sistemi in tipali v avtu.

Prodaja dodatne pogonske opcije je načrtovana še za letos, doplačilo zanj pa v tem trenutku še ni uradno definirano. V primerjavi z običajno izpeljanko 1.0 TSI pa bo predvidoma treba računati na vsaj dobra  dva tisočaka doplačila. Razlog za tako visok pribitek se deloma skriva tudi v dejstvu, da je omenjeni motor v osnovi sparjen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, elektrifikacija motorja pa prinese s sabo tudi menjalnik DSG, ki že sam po sebi dvigne ceno avta. Motor bo dobavljiv tako v limuzinski kot tudi karavanski izpeljanki Octavie.

Mali 1.0 TSI eTec pa seveda ne bo edini hibrid v ponudbi nove Octavie, saj jo bodo Čehi že v kratkem razširili tudi z vsaj še dvema priključnima hibridoma, Octavio RS iV s hibridnim sklopom nazivne moči 180 kW oziroma 245 KM ter 400 Nm navora in bolj civilno Octavio 1.4 TSI iV s sistemsko močjo 150 kilovatov (204 KM) in 350 Nm navora ter obakrat s preko 50-kilometrskim električnim dosegom. Začetek prodaje obeh bo stekel predvidoma v začetku leta 2021.

Avtomobilizem.com (Vir Autocar. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Britanski študentje so razvili napravo za zajem prahu avtomobilskih pnevmatik
Prvi seznam kandidatov za Evropski avto leta 2021