Novice

Britanski študentje so razvili napravo za zajem prahu avtomobilskih pnevmatik

Prah, ki nastaja ob obrabi avtomobilskih pnevmatik med vožnjo, naj bi predstavljal drugi največji vir onesnaženja z delci mikroplastike v oceanih.

Po podatkih, predstavljenih s strani britanske vlade, naj bi med vožnjo nastajajoči mikro delci ob obrabi avtomobilskih pnevmatik predstavljali polovico onesnaženja s trdnimi delci v prometu ter drugi največji vir onesnaženja z delci mikroplastike v oceanih.

Skupina britanskih študentov pod imenom Tire Collective je zato iznašla način, kako ujeti čim več teh mikro delcev, ki deluje na principu elektrostatičnega zajema preko posebne naprave, nameščene ob površini gum. Naprava zajema praktično nevidne prašne delce s pomočjo elektrostatičnega naboja in ob pomoči aerodinamičnega učinka ob vrtenju kolesa med vožnjo ter s tem preprečuje njihovo širjenje v okolico. Delci se zbirajo v posebni kartuši, ki naj bi jo izpraznili ob rednih servisih, ponovno pa bi jih bilo moč uporabiti za izdelavo novih pnevmatik ali pa kot material za 3D tiskanje in barvne premaze.

Po besedah sodelujočih študentov naj bi prototip njihovega izuma ob preizkušanju v testnem okolju uspel zbrati 60 odstotkov vseh delcev, ki uhajajo v zrak med vožnjo. Delci nastajajo predvsem ob pospeševanju, zaviranju in zavijanju, saj so takrat pnevmatike najbolj obremenjene. Po oceni mednarodne publikacije za raziskovanje okolja in javno zdravje naj bi bilo letno v okolje spuščenih okoli pol milijona ton prašnih delcev iz avtomobilskih pnevmatik, glede na vse bolj množično uporabo električnih vozil ter njihovo večjo maso pa naj bi se v prihodnosti emisije teh delcev le še povečevale.

Študentje so s svojo inovacijo osvojili nagrado za področje Velike Britanije na mednarodnem natečaju James Dyson Award, ki jo vsako leto podeljuje njegova fundacija.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: James Dyson Award.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Britanski študentje so razvili napravo za zajem prahu avtomobilskih pnevmatik"


Firediver
3 leta 7 meseci nazaj

En izlet po makadamu in zadeva bo polna…in polomljena.
Niso pa napisali kako zadeva deluje v dežju…tudi takrat se guma obrablja, mar ne?

xxl
3 leta 7 meseci nazaj

Komaj čakam, da si to namestim na avto.

 
Suzuki širi modelno paleto s hibridnim karavanom Swace
Škoda Octavia nadgradila motor 1.0 TSI s sistemom blagega hibrida eTec