Novice

Škoda razgrnila glavne podrobnosti o Kamiqu

Po številnih napovedih, omembah in obljubah so Čehi zdaj dokončno razkrili vse podrobnosti o njihovem najmanjšem SUV-u, Kamiqu. Čeprav gre tehnično za v Škodo preznačkana Seatovo Arono in Volkswagnov T-Cross, so mu Čehi namenili nekaj samosvoje pojave.

Iz priloženih fotografij je razvidno, da je omenjena samosvoja identiteta omejena prvenstveno na zunanjost, saj je notranjost v veliki meri že poznana iz omenjenih koncernskih sorodnikov. Ob tem je povsem pričakovano, da je v primerjavi z lanskoletno študijo Vision serijski Kamiq izgubil veliko konceptne drznosti.

Kakorkoli že, Kamiq se bo umesil v sila pester in s tekmeci vse bogatejši razred mini cestnih terencev. V skladu s platformo MQB-A0, ki jo deli z Arono in T-Crossom, bo tudi Kamiq strogo spredaj gnan. Poleg zdaj že dobro poznane podkožne koncernske tehnike, vključujoč visoko raven notranje prostornosti, uporabnosti in prilagodljivosti, naj bi stavil tudi na dinamično navdahnjene urbane voznike. V dokaz temu naj bi  služila možnost doplačila za tako imenovan športni nadzor podvozja (Sport Chassis Control), ki se bo v osnovi ponašal z 10 mm spuščenim vzmetenjem in prilagodljivimi blažilniki.

Mersko je Kamiq 4.241 mm dolg, 1.793 mm širok in 1.532 mm visok mali SUV. Medosje meri 2.651 mm, v zadku skriva enako prostoren 400-litrski osnovni prtljažnik kot Arona, ki ga je možno povečati s poklapljanjem naslona zadnje klopi na 1.395 litrov. Omenjeno prilagodljivost kabine zaznamuje možnost izbire zložljivega naslona sovoznikovega sedeža, s katerim je možen prevoz tudi celo nekaj malega preko 2,44 m dolgih predmetov.

Uradno potrjena paleta motorjev je zaenkrat še zelo skromna, saj obsega samo litrski TSI v izpeljanki 115 KM skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom DSG, 1,5-litrski TSI ACT s 150 KM in enakim naborom menjalnikov ter 1,6-litrski TDI s 115 KM z ročno šeststopenjsko opcijo menjalnika. Tej paleti se bosta v prihodnjih mesecih nedvomno pridružila še vsaj preostali dve izpeljanki motorjev, ki sta že na voljo v Aroni in T-Crossu in sicer 95-»konjski« izpeljanki obeh, TSI-ja in TDI-ja.

V kabini je navzoče že iz Scale poznano germansko urejeno oblikovanje čistih potez in s sredinsko nameščenim 6,5-, 8- in 9,2-palčnim (odvisno od tipa vgrajenega sistema) zaslonom večopravilne enote, ki smo ga srečali tudi v nedavno tega predstavljeni novi Scali. Kot se danes za avto 21. stoletja spodobi, je deloma serijsko, deloma proti doplačilu opremljen s kopico vozno-varnostnih pomočnikov in sistemov ter tudi najsodobnejšo različico povezljivosti uporabnikovih pametnih mobilnih naprav z avtom ter tudi samega avta s svetom. Skoraj pričakovana je tudi možnost doplačila za nadomestitev običajnih merilnikov z računalniškim zaslonom diagonale 10,25 palcev, ki ga (kot marsikaj drugega v Kamiqu) prevzemajo iz številnih večjih in manjših modelov Volkswagnovega koncerna.

Prodaja novinca naj bi stekla v drugi tretjini letošnjega leta, cene pa v tem trenutku še niso uradno znane. Kljub temu je najbrž povsem smiselno pričakovati, da se bo Kamiqov cenik na sončni strani Alp začel okoli 15.000 evrov ali malo nad to mejo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Škoda razgrnila glavne podrobnosti o Kamiqu"


srcnik
5 leta 1 mesec nazaj

Skoda res za Skodo pa njihov porazen dizajn. Verjetno bo prakticen avto in bo dober za voznjo, samo kaj ko ti bo pri vstopanju podobno nerodno kot da vstopas v kaksno javno hiso (ali pa poslanec ki vstopa v parlament)

5 leta 1 mesec nazaj

Avtomobili še nikoli v zgodovini niso bili tako dolgočasni.

5 leta 1 mesec nazaj

Res smo v neki temni eri, kjer se za etalon uzame nemški dizajn.

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Meni je všeč in idealnih mer. To je bližje T-rocu kot T-crossu z najdaljšo medosno. Notranjost? Trda plastika?

mrtwelvetrees
5 leta 1 mesec nazaj

Kaj pa teža vseh teh trojčkov, to je tudi dober podatek za porabo.

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Poraba ne bo huda. Moj ima 1300+ in 6,4, 1.5 TSI 150.

5 leta 1 mesec nazaj

Hyundai spredaj, Volvo zadaj. Nikdar ni bila škoda niti približek lepega oblikovanja, ampak tole je pa dotaknilo novo dno če se mene vpraša. Rajši Arono ali Tcrossa, če že mora bit tak razred.

 
Seat s konceptom Minimo vstopa v svet urbane mobilnosti prihodnosti
Jeepove salonske novosti