Novice

Seat s konceptom Minimo vstopa v svet urbane mobilnosti prihodnosti

Na dogodku Mobile World Congress v Barceloni je Seat razkril, da bo električni koncept Minimo prišel v serijsko proizvodnjo v letu 2021, podrobneje pa ga nameravajo predstaviti na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Seat Minimo združuje najboljše lastnosti dveh svetov – varnost in udobje avtomobila ter okretnost in možnost enostavnega parkiranja motornih koles. Razvit je bil s ciljem olajšati vsakodnevno premikanje po ulicah prometnih mest brez onesnaževanja okolja. Koncept, ki na prvi pogled spominja na Renaultov mali Twizy, v dolžino meri le 2,5 m in s širino 1,24 m zavzema slabo polovico površine povprečnega mestnega avtomobila, tako da ga je mogoče parkirati na parkirna mesta, namenjena motociklom. Kljub temu štirikolesna zasnova 1+1 nudi dovolj udobja dvema osebama, električni pogon in baterijski paket s kapaciteto 15 kWh pa omogočata preko 100 km dosega. Videz sprednjega dela z enim samim žarometom spominja na motocikel, zadek pa so si Seatovi oblikovalci zamislili v bolj aeronavtičnem slogu in skušali s formo zadnjih luči še dodatno poudariti njegovo agilnost.

Notranjost je zamišljena v futurističnem slogu, deležen pa naj bi bil seveda tudi najnovejših tehnologij. Povezava 5G naj bi omogočala optimalno digitalno izkušnjo, vgrajene tehnologije pa naj bi omogočale brezžično povezovanje s telefoni in ostalimi mobilnimi napravami. Poleg ostalih funkcij naj bi avtomobil samodejno zaznal starost voznika in po potrebi prilagodil največjo dovoljeno hitrost.

Pri Seatu so že v osnovi mislili na to, kako optimizirati uporabo tovrstnih vozil v storitvi souporabe avtomobila (car sharing), tako da je baterijski paket moč enostavno zamenjati in v roku nekaj minut omogočiti nadaljnjo uporabo avtomobila. S tem naj bi omogočili boljši izkoristek in prihranili okoli 50 odstotkov operativnih stroškov storitve, saj avtomobilov ne bi bilo potrebno več vračati na polnilne točke in čakati da se napolnijo pred ponovno uporabo.

Na dogodku v Barceloni je Seat predstavili tudi prihodnje poteze, povezane z digitalno transformacijo podjetja, ki bo z novo ustanovljenim lastnim programerskim oddelkom dopolnjevalo že obstoječe razvojne centre skupine Volkswagen na informacijskem področju.

Avtomobilizem.com (Vir:Seat, Autocar. Foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Seat s konceptom Minimo vstopa v svet urbane mobilnosti prihodnosti"


meganer
5 leta 1 mesec nazaj

Za moje mnenje bi morali (tudi) vrgajevati motor od kakega skuterja 300ccm in 30km. Bil bi dovolj poskočen in tudi cenovno zelo zanimiv. Tako bo pa cena predvidevam zasoljena …..

 
Audi končno tudi s priključnimi hibridi A8, A7, A6 in Q5
Škoda razgrnila glavne podrobnosti o Kamiqu