Novice

Škoda s Fabio R5 zopet cilja na sam vrh

Češki proizvajalec je predstavil naslednika modela S2000, ki se je v zgodovino znamke zapisal kot najbolj uspešen reli dirkalnik.

Škoda je koncept novega dirkalnika pokazala že konec lanskega leta, zdaj pa so pri proizvajalcu zaključili razvojni proces in pridobili dovoljenje mednarodne avtomobilistične zveze FIA.

Dirkalnik je zasnovan na običajni različici kombilimuzinske Fabie, a je bil za potrebe tekmovanj močno preurejen. Moč mu, za razliko od predhodnika z dvolitrskim atmosferskim bencinskim agregatom, daje 1,6-litrski bencinski štirivaljni agregat (198 kW), ki preko sekvenčnega 5-stopenjskega menjalnika moč prenaša na vsa štiri kolesa. Novinec bo tehtal najmanj 1.230 kilogramov in bo tudi na tem področju ustrezal zahtevam pravilnikov FIA.

Fabia R5 bo na voljo zasebnim ekipam, ki želijo dirkati v številnih reli prvenstvih po svetu, a so pričakovanja s strani dirkačev glede njenih zmogljivosti zagotovo izredno visoka. Odhajajoči model Fabia S2000 je namreč od leta 2009 zmagal na skoraj petdesetih državnih in mednarodnih reli prvenstvih.

Škoda je z novim dirkalnikom pred pridobitvijo homologacije opravila preko 10.000 testnih kilometrov na vseh možnih podlagah in v različnih vremenskih pogojih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Worldcarfans. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Škoda s Fabio R5 zopet cilja na sam vrh"


a_sist
9 leta 12 dni nazaj

Zgleda noro dobro :).

 
Kar tretjina Evropejcev se na zadnjih sedežih vozi nezavarovano
Qoros s skico novega SUV modela