Novice

Skupina PSA ostaja edini interesent za nakup malezijskega Protona

Kitajski Geely je umaknil ponudbo za nakup malezijskega proizvajalca vozil Proton, zato edini kupec ostaja skupina PSA.

An Conghui, predsednik Geelyja, je za časopis South China Motoring Post potrdil novico o umiku Geelyja, a žal ni navedel razloga za umik odkupne ponudbe. Pri Bloombergu so že pred mesecem dni poročali, da Geely ni zadovoljen s potekom pogajanj, saj se Malezijci niso odločili, kaj hočejo. Očitno so bile skrbi Li Shufu-ja, predsednika Protona, prevelike in se je strah, kako bi podjetje sodelovalo s tujim partnerjem, dodatno povečal. Geely je bil nedvomno favorit med ponudniki, še posebej zato, ker so v letu 2016 povečali čisti dobiček za 126 odstotkov, oziroma za 739 milijonov dolarjev.

Kljub temu, da Proton v zadnjih letih doživlja vzpone in padce bi bil njegov nakup lahko koristen za veliko avtomobilsko korporacijo. Kupec bi z nakupom Protona dobil obrat Tanjung Malim, kjer na letni ravni lahko izdelajo do 150.000 vozil, in britanskega proizvajalca vozil Lotus, ki v zadnjem času posluje v zelenih številkah.

Dodatno bi z lastništvom obrata v Maleziji kupec pridobil pravico za izdelavo brezobdavčenih vozil, ki bi jih lahko prodajali 10 članom Zveze držav Jugovzhodne Azije (Association of Southeast Asian Nations).

Edini zainteresirani uradni ponudnik je ostala skupina PSA, ki si želi širitve na globalne trge in razširiti svoje področje delovanja.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Proton.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Odstranljiva trda streha le za dirkaško različico Mazde MX-5
Seat je uradno napovedal sedemsedežnega športnega terenca