Novice

Skupina T&E ostro proti priključnim hibridom

Evropska klimatska skupina Transport & Environment poziva predstavnice držav Evropske skupnosti, da prenehajo s subvencijami ali davčnimi olajšavami podpirati nakup priključnih hibridov. Kot glavni razlog navajajo ugotovitve neodvisnega preizkusa, ki je pokazal, da sproščajo tovrstna vozila v ozračje bistveno več emisij CO2, kot navajajo njihovi proizvajalci.

Preizkus je bil izveden s strani organizacije Emissions Analytics ter je vključeval tri priključne hibride: BMW X5, Volvo XC60 in Mitsubishi Outlander. Izsledki testa so pokazali, da je njihova poraba bencina ter posledično tudi emisija CO2 bistveno višja od deklariranih normnih podatkov.

Posledično so pri Evropski organizaciji za transport in okolje (European Federation for Transport and Environment, krajše EFTE oz. Transport&Environment oz. T&E) mnenja, da so priključni hibridi lažni električni avtomobili, razviti za doseganje dobrih rezultatov v laboratorijskih pogojih, s čimer so upravičeni do davčnih olajšav, po drugi strani pa zavajajo potrošnike. Julia Poliscanova, predstavnica T&E, je zato tudi odkrito pozvala, da naj vlade prenehajo s spodbujanjem nakupov in uporabe tovrstnih vozil s pomočjo milijard davkoplačevalskega denarja.

Pri Volvu so se na obtožbe T&E odzvali z izjavo, da so vsa njihova vozila certificirana in da tudi v celoti izpolnjujejo trenutno veljavno emisijsko zakonodajo. Na drugi stani so pri Mitsubishiju rekli, da so testiranja neodvisnih institucij izvajana pod nepoznanimi pogoji in zato tudi njihovih rezultatov oziroma izsledkov ni moč jemati kot popolnoma zanesljive. Dodali so še, da dvomijo v resničnost in zanesljivost rezultatov, ki so bili pridobljeni s postopkom, nad katerim sami niso imeli nikakršnega nadzora.

Očitki organizacije T&E so bili objavljeni le nekaj dni po tem, ko je EU najavila nova pravila in emisijska pričakovanja za avtomobile v prihodnosti. Slednja med drugim zaostrujejo emisijske meje, da z letom 2026 tudi priključni hibridi izpadejo iz tako imenovanega »zelenega« emisijskega področja.

V prvih treh četrtinah letošnjega leta je v članicah EU prodaja priključnih hibridov predstavljala približno polovico celotne prodaje elektrificiranih avtomobilov. Številni kupci so pri tem izrabili prednosti podpor v obliki subvencij ali davčnih olajšav pri njihovem nakupu. A ravno temu nasprotujejo organizacije, kot je T&E, z enostavnim argumentom – ko priključnim hibridom zmanjka električne energije v baterijah, preklopijo na (praviloma) bencinski pogon in s tem še vedno sproščajo v ozračje ogljikov dioksid in druge emisije, ki nastajajo pri zgorevanju goriva.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: proizvajalci.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Skupina T&E ostro proti priključnim hibridom"


jack86
3 leta 3 meseci nazaj

Prvo kot prvo, bi morali najprej take skupine nehati subvencionirati z našim denarjem! Žal nas evropejce razvoj avtomobilskega trga in tehnologije drži pokonci in nam daje kruh. Tako da samo tiho, spakirajte kufre in pojdite jokat američanom.. Adijo

xxl
3 leta 3 meseci nazaj

Dobro jutro. Normalno, da potem porabijo bistveno več, še zmeraj pa precej manj kot klasičen bencinc. Vsak si mora sam potegniti računico. Za dnevne potrebe mu lahko zadošča že samo elektrika.

meganer
3 leta 3 meseci nazaj

Res je.

Samo cena za prikljucni hibrid je pa … ubijalska. Priključni hybrid, da gre lahko samo na elektriko je uporaben. Hybrid za pomoč …. je pa za moje pojme zgrešeno.

 
Porsche Taycan pridrsel do novega rekorda
Hyundai najavlja Bayon kot novi vstopni model križancev