Novice

Smartov električni trio s 160-kilometrskim dosegom

Smart je predstavil električne različice modelov ForTwo Coupe, ForTwo Cabrio in ForFour, ki so z vstopom v novo generacijo pridobili večjo moč in daljši doseg, polnenje baterije pa poteka bistveno hitreje kot prej.

Smart bo vse tri različice opremil z elektromotorjem, ki proizvede 61 kilovatov moči in 160 njutnmetrov navora. Od mirujočega stanja do stotice ForTwo Coupe potrebuje 11,5 sekund, ForTwo Cabrio 11,8 sekund in ForFour 12,5 sekund. Po standardu NEDC z litij-ionsko baterijo 17,6 kWhprevozijo do 160 kilometrov, kar je za štirideset kilometrov več, kot je bil sposoben prevoziti Electric Drive ForTwo prejšnje generacije. Končna hitrost je elektronsko omejena na 130 km/h. Moč na zadnji kolesni par prenaša Renaultov neskončnostopenjski menjalnik, ki pri vzvratni vožnji motorju spremeni smer rotacije.

Velik korak naprej so naredili predvsem pri časih polnjenja. Novinci iz serije Electric Drive se bodo v Angliji in ZDA v celoti napolnili v dveh urah in pol, v Nemčiji pa, zaradi drugačnih polnilcev, 40 odstotkov hitreje. Prihodnje leto bodo pri Smartu kupcem ponudili še 22-kilovatni polnilec, ki bo baterijo napolnil v vsega 45 minutah. Celoten proces lahko voznik spremlja preko namenske aplikacije, ki dovoljuje tudi kasnejši nadzor napolnjenosti, pregled preostanka dosega in omogoča nadzor klimatske naprave. S pomočjo aplikacije lahko določimo tudi dva odhodna časa. To pomeni, da bo avtomobil na čas odhoda ohlajen/ogret in polno napolnjen ter pripravljen za prevoz.

S takojšnjim maksimalnim navorom in majhnim obračalnim krogom je nedvomno glavni kandidat za naslov najbolj zabavnega mestnega malčka. Nekaj sprememb vidnih je še v potniški kabini, kjer je na voljo namenski merilnik za pregled napolnjenosti in preostanek dometa.

Smart bo prvi in trenutno edini proizvajalec vozil, ki bo kupcem v paleti modelov nudil možnost izbire električnega pogona. Poleg običajnih motorjev bodo z oznako Electric Drive opremljeni še ForTwo Coupe, ForTwo Cabriolet in ForFour – torej celotna modelna ponudba. Prodaja za najmanjšega v družini Smart bo stekla spomladi prihodnje leto, brezstrešna različica bo v prodajne salone zapeljala proti poletju in različica ForFour na začetku leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Smart.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poklon legendi: Lancia Stratos HF
Očetje, na vaše veselje je tukaj petvratna Ford Fiesta ST