Novice

Smiselno doplačilo za stransko zračno zaveso

Pri nemški organizaciji ADAC so preizkusili, v kolikšni meri stranske zračne blazine zagotavljajo varnost pri bočnih trkih. Pri tem so ugotovili, da so stranske zračne zavese sicer dražje, a reagirajo hitreje in bolje varujejo potnike.

V Nemčiji je zgolj desetina vseh vozil opremljena s stranskimi zračnimi blazinami, ki pri trkih varujejo glave potnikov. Na tokratnem testu so pri ADAC-u testirali tako stranske zračne blazine kakor tudi s stranske zavese, želeč ugotoviti, katere so učinkovitejše. Preizkus so opravili na modelu Volkswagen Polo, ki je lahko opremljen z eno ali drugo vrsto airbagov.

Stranske zračne blazine so se pri testiranju izkazale za manj učinkovite, saj voznikovo glavo zaščitijo kasneje kot stranske okenske zavese. Pri tem slednje varujejo ne zgolj voznika, kot pri stranski blazini, temveč tudi za voznikom  sedečega potnika. Nenazadnje so se okenske zavese sprostile hitreje ter bistveno bolj učinkovito zaščitile glave potnikov.

Tokratni preizkus je pokazal, da je doplačilo za stranske okenske zavese zelo smiselno. Vsaj pri avtomobilih nižjega razreda, kjer so na voljo večinoma kot del dodatne opreme – še posebej, če se na zadnji klopi pogosteje vozijo sopotniki. Pri ADAC-u sicer menijo, da bo v prihodnosti čedalje več avtomobilov serijsko opremljenih z okenskimi stranskimi zavesami, ki varujejo potnike bolje od stranskih zračnih blazin.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: ADAC.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kdaj se deaktivira sistem Start&Stop?
110-letni Darracq atraktivno v Goodwoodu