Novice

Specialisti za barve št. 1

Savinjsko podjetje Spekter d.o.o. ima zelo jasno vizijo: biti vodilni specialist na področju barv. Za dosego cilja pri svojem delu združujejo izkušnje iz več kot štiridesetletne tradicije, nenehno izobraževanje ter spoštovanje do okolja.

Drago Pirh, ustanovitelj podjetja Spekter, izhaja iz obrtniške družine. Ko je prišel čas za izbiro poklica, so ga privabile barve, a ne le običajne. Vonj lakov je povezal z vonjem bencina ter postal avtoličar, poklic, ki je bil v tistih časih še precej redek. Po zaključku šole je nadaljeval izobraževanje v praksi, v domžalskem podjetju Kokalj in nenazadnje ob služenju vojaškega roka, kjer je preizkušal in izpilil svoje veščine mešanja barv ob lepšanju voznega parka.

Leta 1972, pri enaindvajsetih, je odprl svojo avtoličarsko obrt in se s prvim zaposlenim lotil dela, dobre izkušnje pa so privabljale nove stranke. Le štiri leta kasneje je iz Nemčije pripeljal prvo ličarsko komoro. Visoki finančni vložki v posel so pustili posledice, da bi se obdržali v poslu, praktično ni bilo praznikov in prostih dni.

Zato pa so prihajale nove poslovne priložnosti in Drago Pirh jih je znal prepoznati ter izkoristiti. V osemdesetih je tako prevzel program barv Sikkens nizozemskega proizvajalca Akzo Nobel. Obiskoval je sejme in šolanja v tujini, poskrbel pa je tudi, da so se šolali njegovi zaposleni – investicija v znanje je bila na seznamu prioritet, saj so le tako lahko ostali v vrhu svoje dejavnosti.

Devetdeseta leta so prinesla ustanovitev podjetja Spekter d.o.o., ekskluzivnega zastopstva koncerna Akzo Nobel na slovenskem tržišču za materiale Sikkens in Lesonal, otvoritev trgovine z mešalnico barv in lakov v Žalcu. Ko so ti prostori postali premajhni, so začeli z gradnjo nove poslovne zgradbe v Ložnici pri Žalcu, kamor so umestili trgovino, skladišče ter veliko avtoličarsko in avtokleparsko delavnico. Danes se lahko pohvalijo tudi s certifikatom bonitetne odličnosti Bisnode AAA in polnim certifikatom Družini prijazno podjetje.

Od začetkov do danes se je precej spremenilo. O sodobnih trendih smo se pogovorili z vodjo avto programa Jernejo Kuder.

Današnja tehnologija dela z avtomobilskimi barvami je precej drugačna kot pred leti, katere razlike bi izpostavili?

Danes so vsi materiali, ki jih uporabljajo avtoličarji, okolju prijaznejši, kot so bili leta nazaj. V uporabi je tehnologija avto lakov na vodni osnovi. Če želite ostati konkurenčni v zahtevnem poslovnem svetu, je povečana učinkovitost ključnega pomena. Veliki izzivi so vedno nove avtomobilske proizvodne tehnologije, vedno bolj dovršeni barvni trendi in upoštevanje stroge zakonodaje s področja hlapnih organskih spojin (HOS). Istočasno lastniki avtomobilov zahtevajo najvišjo kakovost popravila in končnih premazov, zavarovalnice pa, z vedno strožjimi kriteriji in nižjimi vrednostmi normativov popravila, otežujejo delo avtoličarjev.

Sikkens Brand Posters A1 portrait Expertise + logo (1)_001V podjetju Spekter tržimo blagovne znamke Sikkens, Lesonal in Dynacoat. Vrhunske lastnosti  avto lakov na vodni osnovi Sikkens Autowave 2.0 za avtoličarje pomenijo, da bodo skrajšali čas popravila in ob tem bolj samozavestno dosegali vrhunske rezultate. Popravilo na prehod z Autowave 2.0 je enostavno in ga lahko naredijo brez uporabe posebnih aditivov. Skoraj povsem gladek, enoten in matiran videz zagotavlja odličen rezultat pred nanosom prozornega laka. Najnovejši prozorni lak Sikkens Autoclear 2.0 zagotavlja še večjo učinkovitost in prilagodljivost procesom delavnice. Zaradi res hitrega sušenja se skrajša čas procesa popravila, saj lak omogoča takojšnje poliranje in montažo. Autoclear 2.0 nudi dodatno fleksibilnost načrtovanja in možnost prihranka pri stroških energije, saj ga lahko sušite pri 40˚C ali 60˚C. Hitrost sušenja enostavno dodatno prilagodite, zaradi česar je to eden od najbolj okolju prijaznih prozornih lakov na trgu.

Avto laki na vodni osnovi Sikkens Autowave 2.0 in Lesonal GT v kombinaciji z ostalimi izdelki Sikkens in Lesonal so zato po našem mnenju najboljša izbira za avtoličarja, ki želi strankam zagotoviti vrhunsko kvaliteto popravila. Materiali so ekološko usmerjeni in v skladu z okoljevarstveno zakonodajo. Kot potrditev kvalitete materialov lahko izpostavim še, da materiale Sikkens uporabljajo tudi v ekipi F1 McLaren Honda. Z znamko Lesonal, pa je Akzo Nobel partner podjetja Mansory, ki se ukvarja s predelavo luksuznih vozil. 

Bi rekli, da je izobraževanje zaposlenih in partnerjev še vedno tista bistvena prednost, ki zagotavlja vodilni položaj na trgu? Kako danes v podjetju pridobite in obdržite vrhunske strokovnjake?

image002V avtoličarski dejavnosti je neprestano izobraževanje absolutno ključnega pomena za uspeh, k temu nas na določen način dodatno spodbujajo tudi nenehne spremembe in izboljšave materialov. Žal se premalo mladih odloča za poklic avtoličarja. V podjetju Spekter zato sodelujemo s Tehniškim šolskim centrom v Mariboru, kot tudi s Srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad Ljubljana na programu avtokaroserist. Obema šolama smo donirali mešalnico avtolakov in vso potrebno opremo za mešanje barv. Na ta način se trudimo poklic približati mladim, v njih vzbuditi vrednote dela in odgovornosti do zaposlitve. Sodelujemo tako na področju opreme za delavnice, zaščitne opreme, materialov, kot seveda tudi strokovnega usposabljanja.  Naš uspeh temelji na zadovoljnih strankah, zato velik poudarek dajemo treningom in izobraževanjem partnerjev na različnih nivojih. V sodelovanju s podjetjem Akzo Nobel v našem trening centru ali v izbrani delavnici prikažemo pravilne postopke uporabe naših materialov.

Na kakšen način vstopajo v vaš posel sodobne tehnične rešitve, kot so na primer spletne aplikacije (za mešanje barv ali vizualizacijo), ki jih pri svojem delu uporabljajo strokovnjaki?

Automatchic visionSodobni tehnični pristopi, računalniki in digitalizacija iskanja barv so v avtoličarstvu močno prisotni. Eden od takšnih sodobnih pripomočkov je vsekakor najnovejša »kamera« za slikanje barv Automatchic Vision, ki je digitalna rešitev za iskanje barv. Uporabljajo ga lahko naše stranke v programih Sikkens, Lesonal in Dynacoat. Z njim je Akzo Nobel res postavil visok standard za zanesljivo barvno ujemanje. Automatchic Vision je ročni spektrofotometer z najnovejšo tehnologijo, ki je kompakten, enostaven za uporabo in zahteva minimalno usposabljanje. Povečuje donosnost poslovanja z enostavnim procesom iskanja pravega barvnega odtenka, z natančnostjo in hitrostjo meritev in s tem prihrankom dragocenega časa, zato je prava izbira za vsako delavnico.

Omenila bi še novost za vse naše stranke: iskanje receptur preko spletnega mesta Mixitcloud. Akzo Nobel to aplikacijo nenehno posodablja in nadgrajuje, Mixitcloud je zdaj preveden v slovenščino in se bo še nadgrajeval. Potrebujete samo računalnik in povezavo z internetom. Poglavitne prednosti Mixitcloud so redno posodobljene recepture, ki so strankam dostopne takoj, ko jih Akzo Nobel razvije. Do njih lahko dostopate od kjerkoli, preko mobilnega telefona, tablice oz. prenosnega računalnika, iskanje pa je zelo enostavno in hitro.

Avtomobilizem.com (Vir, foto: Spekter, Akzo Nobel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jaguarjeva velika mačka s povečano uporabnostjo
DS bo do leta 2023 predstavil šest novih modelov