Novice

Študenti napadajo absolutni rekord Nürburgringa

Rekord na Nürburgringu je v zadnjih mesecih vroča tema, ki sta jo med dvokolesno gnanimi avtomobili začinila predvsem Seat Leon Cupra in Renault Megane RS Trophy-R. Tokrat naj bi se za naziv absolutno najhitrejšega vseh časov na slovitem dirkališču potegovala ekipa študentov s svojim hibridnim prototipom IM01.

V kvalifikacijah za dirko 1.000 km Nürburgringa davnega leta 1983 je Stefan Bellof z legendarnim dirkalnikom Porsche 956 postavil neulovljiv čas 6 minut in 11 sekund. Nihče si ni mislil, da bo ostal nepremagan vse do danes. Med glavnimi razlogi, da več kot 30 let star rekord še stoji, je pomanjkanje dirk na Nordschleifu, hkrati pa so dirkalniki Formule 1 tam le še zaradi marketinških namenov in krog odpeljejo v počasnem tempu.

A bi se stvari lahko spremenile, saj je skupina nadobudnih študentov napovedala naskok na absolutni rekord z njihovim hibridnim prototipom IM01. Dirkalnik je plod skupnega sodelovanja dveh nizozemskih univerz s skupnim imenom InMotion (v gibanju). IM01 združuje videz Formule 1, dirkalnika Le Mans, konceptnega dirkalnika Red Bull X2014 in posebneža Caparo T1.

Pod elegantno zunanjo obliko se v vsakem kolesu skrivajo štirje električni motorji in rotacijski motor, ki služi za daljši doseg dirkalnika. Z aerodinamičnimi pokrovi koles, pametnim difuzorjem in minimalno oddaljenostjo od tal daje IM01 prednost boljšim zmogljivostim pred zunanjim videzom.

Žal ekipa InMotion še ni uradno naznanila tehničnih specifikacij dirkalnika, vendar samozavestno napovedujejo, da bo trideset let star rekord končno premagan. Do tam jih sicer čaka še dolga pot in neskončna veriga birokracije. Pridobiti morajo soglasje dirkališča, sledita dovoljenji panožnih zvez FIA in ACO. V primeru pozitivnega odgovora  bodo lahko naslednje leto nastopili na dirki 24 ur Le Mansa in zasedli garažo številka 56, kjer sta že bivala koncept DeltaWing in Nissan ZEOD RC.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: InMotion)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo XC90 bo najmočnejši in najčistejši SUV
Odprtokodni Linux prihaja v vozila