Novice

Sveža Honda CR-V prihaja v Ženevo s hibridno tehniko

Prva ga je že skoraj leto dni nazaj dobila Amerika, zdaj pa so končno pripravili tudi evropsko verzijo popolnoma novega CR-V. Bistvena novost je hibridni pogon, ki z njim končno prihaja tudi v Evropo.

Honda je pogon poimenovala Inteligent Multi Mode Drive (i-MMD), kar bi lahko dobesedno prevedli v slovenščino kot inteligentni večrežimski vozni pogon. Sestavljajo ga dvolitrski bencinar, ki deluje z Atkinsovim ciklom, dva elektromotorja in enostopenjski reduktor namesto klasičnega večstopenjskega ročnega ali samodejnega menjalnika.

Več režimov delovanja predstavljajo pravzaprav trije režimi – električen, hibriden in bencinski. Avto vedno spelje s prvim. Pri počasni vožnji se, ob še vedno strogo električnem pogonu, občasno vklaplja bencinski motor, ki pa fizično ločen od pogonskih koles skrbi za istočasno proizvodnjo elektrike za elektropogon avta. Pri okoli 100 km/h se sklene sklopka, ki togo zveže bencinski motor s kolesi. Ob upočasnjevanju in zaviranju elektromotor regenerira energijo in polni litij-ionski akumulator, nameščen pod zadnjimi sedeži.

Poleg hibrida bo sveži CR-V na voljo tudi z bolj tradicionalnim 1,5-litrskim turbobencinarjem, ki ga poznamo že iz aktualnega Civica. Ta motor bo dobavljiv z ročnim šeststopenjskim menjalnikom ali neskončnostopenjskim CVT-jem. Medtem ko bo dobavljiv tudi v kombinaciji s sedemsedežno zasnovo avta, pa bo hibrid dobavljiv zgolj kot petsedežnik. Honda zaenkrat še ne govori o dizlu, zato pa obljubljajo, da bosta oba opisana pogonska agregata v osnovi povezana s sprednjim pogonom, proti doplačilu pa tudi s štirikolesnim.

Kabina je nadgrajena in povzema številne rešitve in sisteme, ki smo jih spoznali v Civicu. Daljša medosna razdalja naj bi mu zagotavljala, poleg že omenjene možnosti sedmih sedežev, tudi največ prilagodljivosti in uporabnosti med vsemi modeli CR-V. Na ostale podrobnosti bomo morali pa počakati do prihodnjega tedna, ko jo bodo Japonci v živo predstavili javnosti v švicarski Ženevi.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoexpress. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemško zvezno sodišče zapečatilo usodo dizla?
Jeepove novosti za evropski trg