Novice

Tako Audi v Mehiki izdeluje novi Q5

Audi se vneto pripravlja na začetek prodaje nove generacije Q5, ki jo bodo izdelovali v modernem obratu San Jose Chiapa v Mehiki.

Nemški proizvajalec vozil seli proizvodnjo modela iz Ingolstadta v nov obrat v Mehiki, ki je obenem njihov prvi in edini obrat za proizvodnjo vozil na severnoameriški celini. Za zdaj so zaposlili več kot 3.300 ljudi, proti koncu leta pa naj bi se številka povečala na 4.200 zaposlenih. Na letni ravni lahko v obratu izdelajo do 150.000 enot.

Audijeva nova tovarna se razteza na 400 hektarih in so jo gradili tri leta in pol. V njej ne izdelujejo le vozil, temveč pokrivajo vsa ključna področja: medijsko središče, lakirnico, prodajalno in seveda proizvodno linijo. Kot je ob odprtju dejal Rupert Stadler, izvršni predsednik Audija, so v projekt vložili več kot milijardo evrov.

Audi Q5 je bil premierno predstavljen na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu in bo prvi model, izdelovan v novi tovarni. Malenkost večji križanec bo v prodajne salone zapeljal na začetku prihodnjega leta. Ob prehodu v novo generacijo je prestopil na skupno koncernsko arhitekturo MLB Evo in s tem izgubil 90 kilogramov. Generacijsko novejši Q5 se lahko pohvali še z zračnim vzmetenjem druge generacije. Motorno paleto sestavljajo enaki agregati kot pri A4 ali A5, enako velja za kombinacijo menjalnikov.

Prvi bomo novi Q5 dobili Evropejci. V Nemčiji se cene za vstopni model z dvolitrskim TDI dizelskim agregatom s 120 kilovati moči, štirikolesnim pogonom Quattro in samodejnim menjalnikom S Tronic pričnejo pri 45.100 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Gašper Pirman. Video: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bo The Grand Tour povsem zasenčil Top Gear?
Poklon legendi: Opel Kadett karavan