Novice

Nova generacija Audija Q5

Pariški avtomobilski salon je razkril dolgo pričakovano novost iz Audijevih kovačnic, ki predstavlja enega najpomembnejših modelov v njihovi paleti. A po predhodnih pričakovanjih ne ponuja revolucionarnega odmika od oblikovalske filozofije novodobnih Audijev, prave odlike pa skriva v svojem drobovju.

Potem ko so pri proizvajalcu iz Ingolstadta kar nekaj časa napovedovali drugo generacijo svojega srednje velikega športnega terenca, so ga sedaj tudi končno pokazali. Novi Q5, ki oblikovno v veliki meri posnema linije večjega Q7, je od predhodnika daljši in širši za 3 cm, a nižji za 1 cm, medosje pa je daljše za 1 cm (2,82 m). Zaradi uporabe lažjih materialov je v primerjavi s predhodnikom izgubil v povprečju kar 90 kilogramov.

V notranjosti je po pričakovanjih moč opaziti podobne elemente kot v limuzinskem A4, pri čemer se lahko pohvali z opcijskim info-zabavnim sistemom z 8,2-palčnim zaslonom ter ozvočenjem Bang & Olufsen. Hkrati se ponaša z bolj radodarno odmerjenim prostorom, pri čemer se lahko pohvali s 550-litrsko praznino v prtljažniku (oziroma 610-litrsko pri naprej potisnjeni zadnji klopi).

Pri Audiju bodo na začetku ponudili štiri agregate in sicer tri dizelske (dvolitrska TDI s 163, 190 »konji« ter trilitrski šestvaljni TDI z 286 »konji«) ter enega bencinskega (2.0 TFSI z 252 »konji«). Dvolitrski agregati so sparjeni s sedemstopenjskim menjalnikom S-Tronic, trilitrski TDI z osemstopenjskim, prav vsi pa se ponašajo s štirikolesnim pogonom Quattro. Kasneje bodo predstavili še osnovni 150-»konjski« dizel z ročnim menjalnikom ter ponudili slednjega tudi pri 163-»konjski« verziji.

Novi Audi Q5 bo prišel med kupce v prvi polovici naslednjega leta, pri čemer ga bo na nemškem trgu moč dobiti za najmanj 45.100 evrov (2.0 TDI 163 KM).

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Gašper Pirman, Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lahko neobremenjena Nissan Micra zatrese svet konkurentov?
Mercedes-Benz z električnim konceptom EQ začenja naslednjo etapo razvoja električnih vozil