Novice

Tehnologija obogatene resničnosti podjetja WayRay zanimiva tudi za Porsche in Hyundai

Porsche in Hyunday sta med investitorji v podjetje WayRay, ki se ukvarja z razvojem tehnologije obogatene oz. razširjene resničnosti (Augmented Reality – AR).

Podjetju WayRay je uspelo zbrati sredstva v višini 69 milijonov evrov z namenom nadaljnjega razvoja AR tehnologij. Ob bok ostalim investitorjem sta se tokrat postavila tudi avtomobilska proizvajalca Porsche in Hyundai. Porsche je s tovrstno tehnologije že seznanjen, saj so jo že pričeli uvajati za optimizacijo dela v svojih servisnih delavnicah, sodelovanje s podjetjem WayRay pa naj bi jim omogočilo tudi uporabo tovrstne tehnologije v njihovih vozilih, v vsakdanjem prometu ali na dirkalnih stezah. Poleg uporabe v avtomobilih namerava Hyundai vzpostaviti tudi AR ekosistem pametnih hiš in mest.

Tehnološke rešitve, ki so jih razvili pri podjetju WayRay, so trenutno korak pred vsemi, saj v primerjavi z obstoječimi prikazovalniki na vetrobranskem steklu (HUD) omogočajo boljšo integracijo z notranjostjo vozila in jasnejši prikaz v voznikovem vidnem polju. V fazi testiranj pa so že tudi rešitve prikazovalnikov na stranskih steklih avtomobila, ki bi tudi ostalim potnikom v vozilu omogočili prikaz različnih informacij. Tehnologijo so inženirji uspeli združiti v relativno majhnem projekcijskem sistemu, ki ga je možno vgraditi v skoraj vsako vozilo. Poleg prikaza raznovrstnih informacij in pomoči pri navigaciji nas sistem lahko opozarja tudi na prehode za pešce, prometno signalizacijo in razmere na cesti, kar naj bi povečalo varnost vseh udeležencev v prometu. Porsche pa prednosti uporabe tehnologije AR vidi tudi na dirkališčih, saj vozniku prikazuje idealne linije in ga opozarja na točke zaviranja in vstopa v zavoje, voznik pa je stalno na tekočem s časi krogov in trenutnim položajem.

Podjetje WayRay je eno vodilnih podjetij na področju hologramskih tehnologij AR in ima sedež Švici, medtem ko v Rusiji deluje njihov center za raziskave in razvoj (R&D). Zbrana sredstva nameravajo vložiti v nadaljnje raziskave in razvoj ter pričeti z proizvodnjo končnih izdelkov v novem proizvodnem obratu v Nemčiji.

Avtomobilizem.com   (Vir: WayRay, Auto Blog.   Foto: WayRay.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat Tarraco je španski Kodiaq iz Nemčije
Koncept Renault EZ-PRO kot dostavnik prihodnosti