Novice

Testna lutka zombi

Največji avtomobilski proizvajalec na svetu, japonska Toyota, razvija prav posebno testno lutko z imenom »Steve«, ki ni le inovativna, temveč deluje tudi rahlo strašljivo.

Po prilagojenih testnih lutkah (Crash Test Dummies), ki jih bodo uporabljali pri testiranjih v deželi, kjer se velik delež prebivalstva ubada s prekomerno težo, pri Toyoti razvijajo prav posebno lutko. Slednja bo namenjena razvoju večje varnosti pešcev. V Toyotinem raziskovalnem centru (Collaborative Safety Research Center – CSRC) razvijajo lasten sistem prepoznavanja pešcev, ki bo s pomočjo kamer in radarskih senzorjev znal povsem samodejno zavirati. Sistem naj bi voznika najprej opozoril na pešca na cestišču, kasneje pa bi, ob morebitni neaktivnosti voznika, pričel povsem samodejno zavirati.

Da bi omenjeni sistem lahko pri Toyoti razvili do potankosti, so s pomočjo Univerze v Indiani razvili prav posebno testno lutko, ki so jo poimenovali »Steve«. Lutka deluje sicer rahlo groteskno, a do potankosti simulira človeka, ki hodi, teče ali pa se opoteka. Omenjeni pripomoček sicer ne bo na voljo le japonski Toyoti, temveč jo bodo lahko kupili tudi ostali avtomobilski proizvajalci in si z njo pomagali pri razvoju svojih sistemov za prepoznavo pešcev.

Avtomobilizem.com (Vir: autorevue.at. Video: Toyota CSRC)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Z obilico novih modelov za Evropo je pred Fordom izjemno živahno leto
Alfa Romeo 4C Spider za brezstrešne užitke