Novice

Touareg z novim dizajnom in novimi tehnologijami

Touareg združuje udobje SUV-ja višjega avtomobilskega razreda in “offroad” lastnosti zahtevnih terenskih vozil. Takšna zasnova štirikolesno gnanega Volkswagna – tj. vrhunsko športno-terensko vozilo in obenem vzdržljiv terenec za potovanje okoli sveta – ustvarja prav posebno privlačnost. Volkswagen je zunanje linije Touarega naredil dosti bolj ostre, tehnično pa je vozilo v vseh pogledih izpopolnjeno. Nova oblikovna zasnova sprednjega in zadnjega dela, novi asistenčni sistemi, kot so serijska funkcija večnaletnega zaviranja in nova generacija avtomatskega uravnavanje razdalje (ACC), nove spletne storitve, varčnejša motorja V6 TDI s katalizatorjem SCR (eden ima tudi povečano moč), ki izpolnjujeta zahteve izpušne stopnje EU6, ter izboljšana zasnova podvozja – vse to so značilnosti nove generacije Touarega.

Zunanjost z novo oblikovanim sprednjim in zadnjim delom.

Novi Touareg je navzven prepoznaven po novi obliki sprednjega in zadnjega dela. Spredaj izstopajo markantni, odslej serijski in prav tako na novo zasnovani biksenonski žarometi. Zadek zaznamujejo nove zadnje luči. Pri izvedbi “Chrom & Style” daje novemu Touaregu elegantnejšo podo­bo kromirana letev, ki poteka na spodnjem delu po celotnem obsegu karoserije. Osvežili so tudi barvno paleto (nove barve: podvodno modra kovinska, peščeno zlata kovinska, hrastovo rjava kovinska in mesečinasto modra biserna); poleg tega so oblikovalci na novo zasnovali štiri od skupno 16 tipov aluminijastih platišč: Arica (18-palčna), Salvador (19-palčna, Volkswagen R), Masafi (20-palčna) in Talladega (20-palčna, Volkswagen R).

Notranjost z novimi materiali, barvami in stikali.

V notranjosti so med drugim na novo zasnovali Touaregova značilna aluminijasta stikala; zdijo se, kot bi bila izrezkana iz enega samega kovinskega kosa. Osvetlitev vseh stikal in regulatorjev je zdaj bela (prej rdeča), kar notranjemu ambi­entu pridaja eleganco. Obogatena je ponudba notranjih barv in usnja, z njo pa sta usklajeni tudi dve novi vrsti lesenih dekorativnih elementov: Sapelli Mahagoni in Engineered Ebony.

Standard EU6 za motorja V6 TDI s funkcijo ‘jadranja’.

V središču tehničnega izpopolnjevanja sta bila v prvi vrsti motorja V6 TDI, saj je v Evropi več kot 90 odstotkov vseh Touaregov prodanih z enim od obeh motorjev V6 TDI. Oba šestvaljnika sta sedaj spremenjena in obogatena s kataliza­torjem SCR. Pri “selektivni katalitični redukciji” (SCR) se v izpušnih plinih znatno zmanjša delež dušikovih oksidov; zaradi katalizatorja SCR izvedbe “Touareg 4MOTION V6 TDI BlueMotion Technology” – takšna je namreč njihova celotna oznaka – že sedaj izpolnjujejo zahteve stroge izpušne stopnje EU6. Novost pri motorjih V6 TDI je tudi funkcija ‘jadranja’ (vožnje v prostem teku). Med ‘jadranjem’ se pre­kine povezava med motorjem in serijskim 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom, tako da se v fazah, ko voznik ne dodaja plina, lahko izkorišča kinetična energija vozila, kar vpliva na zmanjšanje porabe goriva. Precizne izboljšave aerodinamike na karoseriji in dnu vozila ter uvedba novih pnevmatik z manjšim kotalnim uporom imajo prav tako pozitiven učinek na prihranek goriva: pri izvedbi z močjo 150 kW (204 KM) se je poraba dizelskega goriva zmanjšala s 7,0 na 6,6 l/100 km; posledično se je emisija CO2 zmanjšala s 184 g/km na 173 g/km. Še bolj izrazit pa je napredek pri močnejšem od obeh agregatov V6 TDI, pri katerem so moč povečali s 180 kW (245 KM) na 193 kW (262 KM): kljub večji moči se je njegova poraba zmanjšala s 7,2 na 6,6 l/100 km (kar ustreza emisiji CO2 174 g/km). Pri izvedbi “Terrain Tech” – to je Touareg s posebnimi terenskimi dodatki in štirikolesnim pogonom z reduktorjem, ki je med drugim zasnovan za najtežje terenske razmere – se je poraba goriva zmanjšala s 7,3 na 6,9 l/100 km.

Posodobljeno podvozje in novi asistenčni sistemi.

Serijsko podvozje z jeklenimi vzmetmi je optimizirano; od izboljšav naj tu omenimo bolj dinamične krmilne lastnosti in višji nivo udobja. Opcijsko je za Touarega tudi zdaj na voljo zračno vzmetenje, s katerim lahko na primer pri terenski vožnji odmik karoserije od tal povečamo na do 300 mm; pri višjih hitrostih (nad 140 km/h) pa se karoserija po zaslugi zračnega vzmetenja samodejno spusti.

Multimedijski sistemi z novimi spletnimi storitvami.

V kombinaciji z radijsko-navigacijskim sistemom RNS 850 in pripravo za mobilni telefon bodo za Touarega prvič na voljo “mobilne spletne storitve”. Na voljo bodo iskanje interesnih točk (POI) preko Googla, prikaz zemljevidov preko “Google Earth™ mapping service”, funkcija “Google Street View™” in “spletne prometne informacije”.

Prihod na trg jeseni 2014.

Novi Touareg bo jeseni na trg prišel najprej v Zahodni Evropi in sicer v dizelski (V6 TDI in V8 TDI) ter hibridni izvedbi (V6 TSI z elektromotorjem). V Nemčiji je že stekla predprodaja. Zatem se bo prodaja začela še v Rusiji (konec 2014), Severni Ameriki in Aziji (začetek 2015); Volkswagen bo Touarega tam tradicionalno spet ponudil tudi v bencinskih izvedbah V6 in V8.

Vir: Volkswagen

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Uradni avtomobil MotoGPTM: BMW M in Dorna Sports sta podaljšala sodelovanje do 2020
Lexus na pariškem avtosalonu 2014