Novice

Toyota pod svoje okrilje sprejema Daihatsu

Toyota je potrdila, da bo do avgusta letos postala 100-odstotni lastnik najstarejšega japonskega proizvajalca vozil Daihatsu.

Toyota je pred nekaj dnevi potrdila zanimanje za odkup preostalega deleža v Daihatsuju, zdaj pa je novica tudi uradna: največji proizvajalec vozil na svetu bo odkupil še preostali 48,8-odstotni delež v Daihatsuju. Kupčija bo v celoti zaključena do avgusta letos, Daihatsu pa bo postal ena izmed podznamk Toyote. O nakupni ceni obe strani molčita, a neimenovani viri omenjajo ceno okoli 3,2 milijarde dolarjev.

Ko bo posel zaključen, bosta imela Toyota in Daihatsu skupno strategijo za segment majhnih vozil. Obe podjetji sta poudarili, da bo še vedno prisotna razlika med proizvajalcema, Daihatsu pa ostaja glavni v razvoju mikro modelov obeh znamk.

S skupnim razvojem bo prišlo do deljenja tehnologij že v začetnih stadijih, Toyota se bo osredotočala na varnost, okolje, udobje in uporabniško izkušnjo. Daihatsu bo svojo pot iskal pri tehnologijah za varčevanje z gorivom, skupaj pa želijo prodreti na razvijajoče se trge.

Akio Toyoda, izvršni predsednik Toyote je dejal: ”To je priložnost za obe strani in za prekinitev občutkov, da mora vsak iti po svoji poti. Zaupati si moramo in v celoti izkoristiti naše moči. Z drugimi besedami, zdaj se lahko osredotočimo na naše osnovne kompetence. Verjamem, da je to glavni cilj za doseganje in vzdrževanje globalne konkurenčnosti.”

Izjavo je dal tudi Masanori Mitsui, izvršni predsednik Daihatsuja, ”Verjamem, da smo sedaj našli pot, ki bo omogočala našo rast za naslednjih 100 let. To vidimo kot popolno priložnost za utrditev razmerja s Toyoto in se s tem vkrcamo v novo dobo rasti ter dvignemo znamko Daihatsu na nov, globalen standard.”

Avtomobilizem.com (Vir: Worldcarfans. Foto: Daihatsu.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyota pod svoje okrilje sprejema Daihatsu"


Bucko99
8 leta 2 meseci nazaj

Se bo vrnil v Evropo ? Zanimiva zgodba znamke, če koga zanima –> http://avto.finance.si/301166/Daihatsu-v-Sloveniji-od-vzpona-prek-padca-do-slovesa

 
Pri Alfi Romeo zopet zamujajo
Servisni ukrepi skupine Volkswagen v Sloveniji od 1. marca dalje