Novice

Toyota je predstavila dirkalnik za prave moške

Južnoafriška podaljšana roka Toyotinega dirkalnega oddelka Gazoo Racing je pokazala stroj, ki sloni na poltovornjaku Hilux in bo tekmoval na prihajajočem reliju Dakar.

Povsem novi dirkalnik ima sredinsko nameščen motor, ki moč prenaša na zadnji kolesni par. S takšno zasnovo je hitrejši in lažji kot njegov predhodnik s štirikolesnim pogonom. Kazalec na tehtnici se ustavi pri 1.300 kilogramih, kar je občutno manj v primerjavi s štirikolesno gnanim Hiluxom, ki tehta 1.915 kilogramov. Na zahtevne poti najtežjega relija na svetu se bo podal z večjimi platišči in pnevmatikami dimenzij 315/75 R16. Povečali so tudi hod vzmetenja in v vozilo namestili sistem za praznenje/polnenje pnevmatik.

”V osnovi je to naš pogled na dvokolesno gnani izziv Dakarja. Izluščili smo vsa testiranja in izkušnje iz realnega sveta s štirikolesno gnano Toyoto Hilux v zadnjih petih letih ter jih prenesli v lažjo, hitrejšo Toyoto Hilux Evo,” je dejal Glyn Hall, vodja ekipe Toyota Gazoo Racing SA.

V dirkalniku je nameščen atmosferski osemvaljni agregat z 38 milimetrov debelim dušilcem, ki motorju pusti dihati. Letos bodo prvič Toyota, Mini in Peugeot uporabili dušilec enakih dimenzij, saj so prejšnja leta Toyotinim tekmecem dovolili uporabljati 1 do 2 milimetra večji omejevalec pretoka. Še preden bo Hilux Evo na poti v Dakar, bo ekipa izvedla obsežna testiranja. Za volanom bo sedel nekdanji zmagovalec Dakarja Nasser Al-Attiyah, medtem ko mu bo zapiske bral Matthieu Baumel. Drugi dirkalni par bosta v naslednji sezoni zastopala Giniel de Villiers s sovoznikom Dirkom von Zitzewitzom in Leeroy Poulter s sovoznikom Robom Howiejem.

Reli Dakar se bo pričel 2. januarja prihodnje leto in končal 14. januarja. Trasa bo letos potekala od paragvajskega Asuncióna, preko Bolivije in vse do Buenos Airesa v Argentini.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škodin medved iz Berlina na ceste
Renault pred začetkom prodaje znova privablja pozornost na novo generacijo Scenica