Novice

Toyota se bori s pomanjkanjem jeklenih delov

Toyota se spopada s težavami v dobavi sestavnih delov zaradi nedavne eksplozije v partnerskem obratu jekla, kar bo vplivalo na proizvodnjo vozil v domačem obratu.

Eksplozija v tovarni jekla Aichi Steel je ustavila proizvodnjo posebnih jeklenih delov, kar vpliva na proizvodnjo največjega proizvajalca vozil na svetu. Toyota izdela okoli 40 odstotkov vseh vozil v domačih tovarnah, zato so težave z dobavo jekla še toliko resnejše. ”Trenutno imamo dovolj zalog, da ohranimo proizvodnjo v domačih tovarnah do 6. februarja,” je dejal tiskovni predstavnik Toyote in potrdil, da so začasno ukinili dodatne in vikend izmene. ”Potem bomo dnevno nadzorovali naše zaloge in ustrezno reagirali,” je še dodal.

Do eksplozije v obratu Chita dobavitelja Aichi Steel je prišlo 8. januarja, v polno obratovanje pa naj bi prešel šele marca.

Po zadnjih dostopnih informacijah naj bi Toyota zaustavila proizvodnjo vozil 8. februarja in ponovno začela 15. februarja 2016. Japonski proizvajalec lokalno proizvede približno 14.000 vozil dnevno.

Skupina Toyota združuje številne znamke, poleg matične Toyote, še Lexus, Daihatsu in Hino, v letu 2015 pa je iz japonskih tovarn zapeljalo štiri milijone vozil, od tega so jih skoraj polovico izvozili na tuje trge.

Zmanjšanje proizvodnje bi lahko močno vplivalo na Toyotin cilj, ki za leto 2016 predvideva proizvedenih 4,13 milijona vozil na domačih tleh. Glavni udarec bi lahko doživela nova generacija Priusa, ki ravno vstopa v prodajo, izdelujejo pa jo izključno v japonski tovarni. Posledično bi zaradi padca proizvodnje Toyota težje dosegla zastavljeni letni globalni cilj 10,2 milijona vozil ter ponovno prehitela Volkswagen, ki se na vse pretege trudi povrniti svoj ugled in prodajne številke.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters, Motor Authority. Foto: Toyota.)

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyota se bori s pomanjkanjem jeklenih delov"


Firediver
8 leta 2 meseci nazaj

Hja, to je pa hudir, ko imaš vse “just in time”..

 
Nemčija v pogovorih o višjih subvencijah za električna vozila
Seatu pokvarili zabavo z razkritjem novega športnega terenca