Novice

Toyota se odmika od razvoja avtonomnega vozila

Vodilni možje v Toyoti pravijo, da je znamka primarno usmerjena v varnost vozil, kar bi pomenilo, da vsaj v bližnji prihodnosti ne načrtujejo razvoja avtonomnega vozila.

Seigo Kuzumaki, namestik vodje oddelka za varnostno tehnologijo, je na nedavnem seminarju o varnosti v mestu Ypsilanti v ZDA, pojasnil, da si Toyota v prihodnosti okolje za vožnjo predstavlja v optimalnem sodelovanju med voznikom in računalnikom. ”Toyotin glavni cilj je varnost, zato ne bomo razvijali samovozečega vozila,” je dejal Kuzumaki.

Medtem, ko nekatera podjetja, vključno s tehnološkim gigantom Googleom, predvidevajo, da bodo prihodnost krojila avtonomna vozila, se vodilni pri Toyoti s to napovedjo ne strinjajo. Kuzumaki in ostali veljaki pri Toyoti so namreč prepričani, da avtonomno vozilo ne bo tržni produkt za širše množice. Kljub temu, da bi morda vozniki bili voljni stopiti v smeri samovozečih avtomobilov, ostajajo odprti pomisleki glede tehnologije, ki po njihovem prepričanju še ni povsem pripravljena.

”V tem trenutku je težko zagotoviti varno izvedbo avtonomnega vozila. Za varno realizacijo projekta bi potrebovali zelo napredno infrastrukturo,” je dejal Ken Koibuchi, vodja Toyotinega oddelka za pametna vozila.

Toyota trenutno sodeluje s 17 partnerji na 34 različnih projektih, med katerimi so nekateri osredotočeni na razvoj komunikacije med vozilom in zunanjo infrastrukturo. Vsaj za zdaj pa verjamejo, da prihodnost prinaša povezano sodelovanje med človekom in računalnikom, pri čemer ostaja voznik med vožnjo v osrednji vlogi.

Kristen Tabar, podpredsednica Toyotinega tehničnega centra, je dejala, da imajo tako ljudje kot računalniki svoje pomankljivosti, zato se lahko dopolnjujejo in ne nadomestijo. ”Človek je najboljši v združevanju senzorskega zaznavanja. Imamo vizualno in slišno prednost ter različne informacije za najboljšo možno presojo.”

Avtomobilizem.com (Vir:Autoblog. Foto: Chan.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Toyota se odmika od razvoja avtonomnega vozila"


xxl
9 leta 7 meseci nazaj

Saj nekaj takšnega verjetno zagovarja Toyota,Volvo in še neki,delajo na tem.Popolna avtonomnost je popolna bedarija,zame.Zakaj?Kakšnega pomena potem ima oblika,znamka,moč vozila?Potem ne potrebujem avta,pokličem avtonomni taxi,verjetno kakšno aerodinamično škatlo,ki te bo peljala kam boš vtipkal.Razlikovale se bodo med seboj,verjetno po udobju interierja.Več udobja,dražji prevoz.Edino prednost vidim v bolj pretočnem prometu,če bo umetna inteligenca 100% funkcionirala.Zato bi se na ac teoretično promet lahko varno odvijal tudi čez zdajšnjih 130 km/h.Prihodnost,ki jo jaz verjetno ne bom doživel.

kseb
9 leta 7 meseci nazaj

Meni pa bi včasih pasalo, da bi nekdo drug vozil namesto mene. Recimo greš neko razdaljo pa je gneča in itak nikamor ne moreš, hkrati pa bi moral še kaj narediti (recimo več klicev, odgovori na elektronska sporočila, pregledati novice, proučiti kakšno stvar…). Bi lahko olje izkoristil čas.

RedBaron
9 leta 7 meseci nazaj

trije!!

kamela
9 leta 7 meseci nazaj

Sva že dva.

xxl
9 leta 7 meseci nazaj

Se strinjam,upm da,dokler bom jaz vozil,ne bo zaživela ta tehnologija avtonomnih vozil.

 
Nagrajenci Petrolove poletne nagradne igre
Nissan Pulsar v 349 fotografijah