Novice

Toyota se po 18 letih odsotnosti leta 2017 vrača v WRC

Toyotin športni oddelek, ki se nahaja v Evropi, je uradno najavil vstop v svetovno reli prvenstvo leta 2017. Njihov dirkalnik Yaris WRC bo v celoti razvit in izdelan v tehničnem centru v nemškem Kölnu.

Toyotin Yaris WRC je že zaključil nekaj predhodnih testiranj na evropskem makedamu in asfaltu, vendar bodo pri TMG (Toyota Motorsport GmbH) v naslednjih dveh letih nadaljevali s testiranjem in se maksimalno pripravili na ponoven vstop v svet motošporta, kjer so v devetdesetih osvojili štiri vozniške in tri konstruktorske naslove.

Novico je na novinarski konferenci sedmi sili sporočil sam predsednik Akio Toyoda, ki zase pravi, da je najbolj ‘kul’ izvršni predsednik v avtomobilski industriji, saj je teden pred uradno predstavitvijo v japonskem mestu Tahara vozil dirkalnik. Kot to zahtevajo predpisi, je pod pokrovom motorja skrit 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinski agregat, ki proizvede več kot 300 ‘konjskih moči’.

Japonski proizvajalec vozil je zatrdil, da so karoserijo izdelali s pomočjo naprednih računalniških simulacij, testiranj in tehnik proizvodnje. Francoz Eric Camilli je postal prvi član mladinskega pogona, ki bo skrbel za svetlo prihodnost Toyotinega reli programa. Camilli se bo pridružil izkušenemu vozniku Stephaneu Sarrazinu, zmagovalcu lanskoletne dirke Tour de Corse in dirkaču Toyotine ekipe za vzdržljivostne dirke, ter drugemu vozniku Sebastian Lindholmu.

Toyotin razvojni program bo sodeloval na nekaterih evropskih WRC dogodkih, vendar vozniki za sezono 2017 še niso potrjeni.

Toyota je po 25 letih konstantnega dirkanja v reli prvenstvu leta 1999 prekinila tradicijo in se umaknila iz tekmovanja. V svoji dolgi zgodovini so z nekaterimi ikonami nabrali 43 zmag; med najbolj prepoznavne zagotovo sodijo Toyota Celica Twin-Cam Turbo, GT-Four in Corolla WRC, v katerih so tekmovali Carlos Sainz, Juha Kankkunen in Didier Auriol.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordov športni oddelek pripravlja še Fiesto RS?
Varnostni spodrsljaj vozil BMW, Mini in Rolls Royce